Záchranári vytiahli zo zatopenej bane všetkých 29 ľudí

NETKY.SK • 22 November 2010, 08:35 • 2 min
Záchranári vytiahli zo zatopenej bane všetkých 29 ľudí

Záchranári vytiahli zo zatopenej bane všetkých 29 ľudí

slovakia

left justify in out

Čínskym záchranárom sa dnes po približne 24 hodinách podarilo vyslobodiť všetkých 29 ľudí, ktorí uviazli v nedeľu v zatopenej uhoľnej bani na juhozápade krajiny.
Pri zatopení bane Pa-tchien v provincii S'-čchuan sa pod zemou nachádzalo 35 baníkov, z toho 13 sa podarilo zakrátko vyfárať. V podzemí však zostalo 22 baníkov a sedem záchranárov.
Záchranári z neďalekého mesta Nej-ťiang priviezli pumpy, pomocou ktorých odčerpávali tisíce kubických metrov vody, nachádzajúcich sa v zaplavenej šachte. Ako uviedla tlačová agentúra Sinchua, prvú skupinu 13 ľudí sa podarilo vytiahnuť skoro ráno, ďalších 16 vytiahli dnes krátko po obede miestneho času.
K banskému nešťastiu s napokon šťastným koncom došlo v malej súkromnej bani. Príčina tragédie sa vyšetruje.
Čínske bane sú najnebezpečnejšie na svete a dochádza v nich k najväčšiemu počtu úmrtí. V roku 2009 zahynulo pri nešťastiach v uhoľných baniach vyše 2600 ľudí.
V ostatných rokoch sa však počet úmrtí v čínskych baniach znižuje, pretože vláda zatvorila množstvo nelegálnych prevádzok, alebo ich začlenila pod štátne podniky, v ktorých je prísnejšia kontrola bezpečnosti práce.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies