Záchranári varujú pred lavínami

NETKY.SK • 9 Február 2015, 18:44 • 2 min
Záchranári varujú pred lavínami

VYSOKÉ TATRY - Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) varujú návštevníkov Vysokých Tatier pred zvýšeným lavínovým nebezpečenstvom 3. stupňa z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií, ktoré poskytlo Stredisko lavínovej prevencie, v nasledujúcich dňoch sa môže súčasné zvýšené lavínové nebezpečenstvo v niektorých lokalitách ešte zväčšiť. V horských polohách bolo zaznamenané mierne oteplenie, ktoré má v nasledujúcich dňoch pokračovať a jeho dôsledkom je oťaženie snehu. Hmotnosť snehu tak môže následne samovoľne alebo s malým dodatočným zaťažením spôsobiť uvoľnenie lavín.

 

Ako informujú záchranári HZS, v predchádzajúcich dvoch dňoch napadlo v horách do 50 cm nového prachového snehu. Silný vietor ho nerovnomerne rozmiestňuje v teréne. Na južných a juhovýchodných svahoch sa preto vytvorili nebezpečné snehové útvary, ako sú dosky a vankúše, a na hrebeňoch veľké preveje. K nestabilite snehovej pokrývky prispieva, že nový sneh sa nezviazal so starším a aj nízke teploty vzduchu. 

 

Nový sneh pribudol aj počas dnešného dňa. Na Lomnickom štíte napadlo 6 cm a na Chopku 5 cm. Silný vietor tento sneh previeva z vysokých polôh nižšie do údolí na tvrdšie, miestami až ľadové vrstvy staršieho snehu. Podľa záchranárov takéto veľké množstvo previateho a tiež novonapadnutého snehu môže viesť k samovoľnému uvoľneniu aj stredne veľkých lavín na strmých svahoch. Uvoľnenie lavín však môže spôsobiť aj menšie zaťaženie, ako napríklad plynule jazdiaci osamelý lyžiar či snoubordista, človek pohybujúci sa so snežnicami a podobne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies