Záchranári stále pátrajú po ľuďoch v troskách zrútenej budovy v Teheráne

NETKY.SK • 20 Január 2017, 11:20 • 2 min
Záchranári stále pátrajú po ľuďoch v troskách zrútenej budovy v Teheráne

TEHERÁN - Iránske záchranné tímy pracovali celú noc až do dnešného rána a snažili sa dostať k hasičom i ďalším obetiam, uviaznutým v troskách ikonickej komerčnej budovy Plasco, ktorá sa vo štvrtok počas požiaru zrútila v hlavnom meste Teherán. Pri nešťastí zomrelo najmenej zasahujúcich 30 hasičov.

slovakia

left justify in out

V dnešný deň sa na pátraní zúčastňovalo množstvo záchranárov a desiatky vozidiel. Historická výšková budova v centre Teheránu začala horieť vo štvrtok okolo 08.00 h a neskôr sa zrútila.

 

V budove sa nachádzalo vyše 500 dielní na výrobu oblečenia, ich obchody, kancelárie a sklady a bola plná chemických materiálov, informovali úrady. Katastrofa ochromila mesto a hasiči aj ďalší ľudia neskrývane plakali na uliciach a objímali sa, aby si pomohli. Desiatky ľudí čakali v radoch, aby darovali krv.

 

"Dym naznačuje, že oheň pod troskami stále horí," povedal Saíd Šarífí Zádegán, šéf teheránskeho hasičského zboru.

 

Záchranári vykopali niekoľko tunelov z vedľajších budov, aby sa dostali do suterénu zrútenej budovy. Na mieste sú aj skupiny záchranárskych psov.

 

Medzičasom prišla správa, že jeden z hospitalizovaných hasičov podľahol v teheránskej nemocnici ťažkým zraneniam.

Zranenia utrpelo celkovo 84 ľudí, ale iba päť z nich muselo byť hospitalizovaných.

 

Učiteľ na dôchodku Amír Mohammadí, žijúci v okolí zrútenej stavby, povedal, že zo strachu nemohol spať celú noc. "Ako by som mohol ísť do postele? Veď všetci tí uviaznutí ľudia sú ako moji bratia. Možno niektorí z nich boli mojimi študentmi," dodal.

 

Ghásem Rahmání (63), ktorý mal v budove vlastný obchod, stál na neďalekej križovatke a napäto sledoval situáciu. "Do pádu budovy som sa bál o svoj majetok. Teraz sa bojím o našich synov, čo tam sú. Mám pocit viny," uviedol muž.

 

Úrady vyhlásili, že budova mala slabú konštrukciu a bola postavená pred vyše 50 rokmi. Požiar, ktorý ju zachvátil vo štvrtok, bol najhorší v Teheráne od roku 2005, keď oheň v historickej mešite usmrtil 59 veriacich a zranil takmer 200 ďalších osôb.

 

Budovu so 17 poschodiami dal v 60. rokoch minulého storočia postaviť iránsky židovský podnikateľ Habíb Elghánján a nazval ju podľa svojej firmy vyrábajúcej plasty. V čase výstavby bola najvyššou budovou v meste. Podnikateľa súdili pre obvinenia vrátane špionáže a popravili ho niekoľko mesiacov po Islamskej revolúcii v roku 1979, keď sa dostal k moci súčasný režim. Táto situácia prinútila mnohých príslušníkov židovskej komunity v Iráne ujsť z tejto krajiny.

 

Horiaca výšková budova v Teheráne sa zrútila práve v čase, keď proti plameňom bojovalo množstvo hasičov, a pod troskami uviazlo mnoho ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona