Záchranári sa snažia dostať k zasypaným baníkom

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 14:38 • 2 min
Záchranári sa snažia dostať k zasypaným baníkom

TIMIKA - Záchranári sa v stredu snažia dostať k 25 baníkom, ktorí zostali uväznení v utorok pod zemou po zrútení sa tunela v jednej z najväčších baní na zlato a meď na svete vo východnej Indonézii. Najmenej štyria baníci zomreli.

slovakia

left justify in out

Baňu Grasberg v hornatej provincii Papua spravuje miestna pobočka americkej spoločnosti Freeport -McMoRan's. Zo solidarity so zasýpanými baníkmi všetky práce v bani zastavili. Záchranári sa snažia lokalizovať miesto, kde sa baníci nachádzajú. Tím zložený z 50 záchranárov používa ťažké mechanizmy. Podľa hovorcu miestnej polície I Gde Sumerta Jaya záchranári pracujú 24 hodín denne. Pracovať musia opatrne, keďže hrozí ďalšie zrútenie sa tunela. V noci sa podarilo vytiahnuť 10 baníkov, ktorých previezli do nemocnice. Ich stav je stabilný. Podľa informácií spoločnosti v čase nešťastia sa v tuneli, ktorý sa nenachádza v oblasti ťažby, 39 ľudí.

V Indonézii často dochádza k banským nešťastiam, no zvyčajne v nelegálnych baniach, a nie v baniach spravovaných veľkými spoločnosťami. Spoločnosť Freeport národnosť zasypaných baníkov neuviedla, no veľká väčšina z 24 000 zamestnancov spoločnosti sú Indonézania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies