Záchranári radia pútnikom, ako sa vychystať na Mariánsku púť

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 09:00 • 2 min
Záchranári radia pútnikom, ako sa vychystať na Mariánsku púť

POPRAD – Desať zdravotníckych záchranárov a dvaja lekári budú počas nadchádzajúceho víkendu poskytovať zdravotnícku pomoc pre státisíce veriacich, ktorí sa vyberú na tradičnú Mariánsku púť do Levoče.

slovakia

left justify in out

„O zdravie pútnikov sa postarajú nepretržite od soboty od 8:00 do nedele do 13:00. Okrem nich budú pomáhať aj dobrovoľníci, ktorí sa budú pohybovať medzi pútnikmi a zasiahnu v prípade potreby,“ informovala Alena Lacyková-Krčová, PR manažérka a hovorkyňa skupiny Falck na Slovensku. Priamo na Mariánskej hore bude zriadené takzvané lekárske centrum s plnou medicínskou výbavou, v ktorom budú záchranári a lekári ošetrovať veriacich, ak budú potrebovať pomoc.

 

Záchranári vopred upozorňujú pútnikov na dôležitosť dodržiavať pitný režim počas púte, aby sa vyhli následným vážnym zdravotným ťažkostiam, aj vzhľadom k očakávanému horúcemu víkendu. „Chronickí pacienti by nemali zabudnúť na lieky, ktoré užívajú pravidelne. Potrebná je kvalitná, pevná obuv, práve poranenia dolných končatín patria k najčastejším zdravotným komplikáciám počas púte. Vhodné je pribaliť si lieky proti bolesti, repelent na ochranu pred hmyzom, vhodnú pokrývku hlavy a vzdušné oblečenie,“ pripomenula Lacyková-Krčová.

 

Záchranári budú mať na mieste k dispozícii kompletne vybavenú záchranársku sanitku. Rovnako im v prípade potreby poslúžia aj dve terénne vozidlá s medicínskou výbavou, ktoré pomôžu v ťažkom teréne na Mariánskej hore, najmä v miestach, kam sa sanitka nedostane.

 

Falck Záchranná organizovala zdravotnú asistenciu počas Mariánskej púte aj minulý rok. Záchranári vtedy ošetrili 106 ľudí. K najčastejším diagnózam patrili úrazy nôh, najmä výrony členka, bolesti kolien, ako aj alergické reakcie na uštipnutie hmyzom či kolapsy z tepla. Prevoz do nemocnice potrebovalo sedem pacientov. Dvaja z nich boli vo vážnom stave, utrpeli náhlu cievnu mozgovú príhodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies