Záchranári pomohli migrantom v núdzi, 25 z nich však zmrzlo

NETKY.SK • 9 Február 2015, 18:23 • 2 min
Záchranári pomohli migrantom v núdzi, 25 z nich však zmrzlo

RÍM - Najmenej 25 utečencov prišlo o život počas plavby z Líbye cez Stredozemné more do Talianska. Príčinou úmrtia nešťastníkov, ktorých telá našli príslušníci talianskej pobrežnej stráže pri záchrannej akcii v plavidle v núdzi v noci nadnes, bolo podchladenie.

slovakia

left justify in out

Loď s viac ako stovkou ľudí na palube vyslala núdzové volanie po tom, čo sa prevádzači rozhodli pre plavbu napriek silnému vetru a silnému vlnobitiu. Väčšinu migrantov talianski záchranári evakuovali a previezli do nemocnice na ostrove Lampedusa.
     

Informácie priniesli tlačové agentúry ANSA, DPA a APA.
     

Hovorca pobrežnej stráže Filippo Marini zdôraznil, že záchrana veľkej časti utečencov sa v daných podmienkach, vrátane deväť metrov vysokých vĺn, rovná zázraku. Starostka Lampedusy Giusi Nicoliniová pripomenula tragédie, pri ktorej pred ostrovom zahynulo 366 ľudí, pripomenula slová pápeža Františka a zdôraznila, že nič z toho nezabralo, realita je taká, že sa podobné kauzy opakujú.
     

Taliansko sa po nešťastiach, ktoré si vyžiadali pri pobreží Lampedusy v októbri 2013 viac ako 350 obetí, spustilo operáciu Mare Nostrum, v rámci ktorej sa podarilo zachrániť v nasledujúcich mesiacoch tisícky ilegálnych migrantov. Vlani tento projekt nahradila misia Európskej únie Triton, ktorú Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) opakovane kritizoval ako nedostatočnú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies