Záchranári opäť zasahovali: Vysilený a podchladený 82-ročný český turista prečkal noc v Javorovej doline

NETKY.SK • 9 September 2014, 15:37 • 2 min
Záchranári opäť zasahovali: Vysilený a podchladený 82-ročný český turista prečkal noc v Javorovej doline

VYSOKÉ TATRY - Posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) zo strediska v Poprade požiadali dnes v dopoludňajších hodinách o pomoc pri pátraní po českom turistovi.

slovakia

left justify in out

„Záchranné zložky zalarmovala jeho manželka, pretože sa v pondelok (8. 9.) vybral na túru vo Vysokých Tatrách a do dnešného dňa sa nevrátil späť,“ objasnila hovorkyňa VZZS ATE Zuzana Turočeková. 
     

Spojiť sa s ním nemohla, pretože nemal so sebou mobilný telefón.
     

V pondelok (8. 9.) sa manžel vybral na túru údajne do Bielovodskej doliny a keďže sa nevrátil do dnešného rána, príslušníci Policajného zboru SR požiadali o súčinnosť pri pátraní Horskú záchrannú službu (HZS). Z HZS informovali, že štvorčlenná skupina záchranárov so záchranárskym psom postupovala z Lysej Poľany do Bielovodskej doliny a súčasne bola o spoluprácu požiadaná aj Letka Ministerstva vnútra SR. V obedňajších hodinách poskytli náhodní českí turisti záchranárom HZS informáciu o mužovi, ktorý prečkal noc v Javorovej doline. Bol bez vážnych zranení, ale bol značne vyčerpaný.
     

Záchranári požiadali o spoluprácu posádku VZZS ATE, ktorá následne zobrala na palubu vrtuľníka záchranára HZS a smerovali do Javorovej doliny. Pre zhoršujúce sa poveternostné podmienky sa nepodarilo vysadiť záchranára priamo pri postihnutom turistovi. Po príchode na miesto poskytol záchranár HZS 82-ročnému mužovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne sa potvrdilo, že ide o nezvestného turistu, ktorý sa mal nachádzať v Bielovodskej doline.
     

Pre oboch sa potom vrtuľník vrátil a lanom ich evakuoval z terénu. „Následne prevzal pacienta do starostlivosti lekár leteckých záchranárov a 82-ročnému mužovi poskytol počas medzipristátia prednemocničnú zdravotnú starostlivosť. Pacient bol prevezený do Popradu, kde ho prevzala ambulancia Rýchlej zdravotnej pomoci,“ uzavrela hovorkyňa VZZS ATE.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies