Záchranári na tragédiu v Haiti nikdy nezabudnú

NETKY.SK • 13 Január 2011, 08:41 • 2 min
Záchranári na tragédiu v Haiti nikdy nezabudnú

Záchranári na tragédiu v Haiti nikdy nezabudnú - Svet V deň prvého výročia od zemetrasenia na Haiti situácia ľudí je podľa predsedu predstavenstva Komplexnej centrálnej záchrannej služby ((KCZS) v Gabčíkove Ján Culku naďalej kritická. Culka so svojím tímo

slovakia

left justify in out

V deň prvého výročia od zemetrasenia na Haiti situácia ľudí je podľa predsedu predstavenstva Komplexnej centrálnej záchrannej služby ((KCZS) v Gabčíkove Ján Culku naďalej kritická. Culka so svojím tímom pred rokom zachraňoval ľudí a majetok v postihnutej oblasti.
"Stále pretrvávajú otrasné podmienky. Ľudia bývajú v stanoch, šíri sa epidémia, útočia hurikány, v krajine pretrváva násilie, politická situácia je nestabilná a to všetko výrazne komplikuje prácu záchranárov," uviedol Culka. Dodal, že ich úlohou bolo pred rokom poskytnúť pomoc obyvateľstvu a navrátenie krajiny do pôvodného stavu, čo sa ani po roku nepodarilo. "Pred rokom sme zostavili vyhľadávací záchranný tím a počas desiatich dní sme poskytovali pomoc. Zabezpečovali sme niekoľko úloh v počte 18 záchranárov v hlavnom meste Haiti Port-au-Prince," povedal Culka.
Záchranári vyhľadávali v ruinách a sutinách nezvestné osoby, žiaľ, živého človeka už nenašli, ale vytiahli veľké množstvo mŕtvych tiel. "Tieto miesta sme dezinfikovali, nasledovali nemocnice a ubytovacie priestory. Chceli sme zabrániť šíreniu epidémii a chorôb," konštatoval predseda predstavenstva záchrannej služby.
Na tragédiu v Haiti budú spomínať záchranári ešte veľmi dlho. "Tu sme sa naučili, že svet sa nedelí na ľudí hornej, strednej a dolnej vrstvy. Naučili sme sa skloňovať aj slovo chudoba. Toto podstatné meno má niekoľko podôb. Život na Haiti sa vrátil o niekoľko desaťročí späť. To, čo teraz trápi krajinu, je nedostatočná hygiena, nedostatočné množstvo kvalitnej pitnej vody," priblížil šéf záchranárov.
Po prírodnej katastrofe väčšina ľudí okamžite zareaguje tak, že postihnutým treba poskytnúť pomoc. "Táto pomoc je však krátkodobá. KCZS dala v týchto dňoch ďalšiu ponuku, podľa ktorej naši záchranári by vycestovali znova do postihnutej oblasti a vykonali dezinfekciu zdrojov pitných vôd. Situácia je naozaj neskutočná. Ľudia prišli aj o to málo, čo mali, stratili chatrče a sú bezdomovci. Chceme zabrániť ďalšiemu šíreniu cholery," zdôraznil Culka.
Šéf záchranárov podčiarkol, že každá misia, každé nešťastie zanecháva v záchranároch určité spomienky. "Pri tejto našej činnosti snažíme sa myslieť len na dobré veci. Na negatívne spomienky musíme zabudnúť. Keby sme sa rozprávali stále o utrpení ľudí, o tom, že čo všetko sa tam stalo, že zomreli ľudia rôznych vekových kategórií, nebolo by to dobré," povedal Culka a zdôraznil, že záchranár sa musí naučiť s negatívnymi vecami žiť. "Ak to príslušník záchrannej služby nedokáže, stáva sa nepoužiteľným. Je to naše poslanie, povolanie, my musíme pomáhať tam, kde sa dá. Musíme pomôcť v každom prípade."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies