Záchranári museli ratovať niekoľkých horolezcov a turistov

NETKY.SK • 29 December 2013, 13:34 • 2 min
Záchranári museli ratovať niekoľkých horolezcov a turistov

VYSOKÉ TATRY - Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) vo Vysokých Tatrách museli v sobotu (28.12.) zasahovať vo viacerých prípadoch.

slovakia

left justify in out

V podvečerných hodinách požiadal chatár z Chaty pri Zelenom plese o pomoc záchranárov pre dvojicu slovenských horolezcov, ktorí vydávali svetelné SOS signály z Kežmarskej kopy. 

"Päť profesionálnych a jeden dobrovoľný zmluvný záchranár im odišlo na pomoc. Dvojicu uviaznutých  horolezcov, ktorí precenili svoje schopnosti, vyprostili z komplikovaného terénu za pomoci lana Dyneema  a bezpečne odprevadili na Chatu pri Zelenom plese," informuje HZS na svojej webstránke.

Dvaja poľskí turisti z Chaty pod Soliskom požiadali vo večerných hodinách o pomoc pre svojho kolegu, ktorý sa im stratil v hustej hmle a silnom vetre medzi Predným a Mlynickým Soliskom. Päť dobrovoľných zmluvných a jeden profesionálny záchranár HZS odišlo strateného turistu hľadať. Podarilo sa im ho nájsť hodinu po pol noci. V ich sprievode muž zostúpil na chatu pod Soliskom. 

O pomoc požiadal o 0.40 h aj podchladený slovenský turista, ktorý na Skalnatom plese, kam prišiel, nenašiel v tom čase nič otvorené. "Dvaja záchranári po príchode našli turistu na dohodnutom mieste a spoločne prečkali v teplých priestoroch vyhradených pre záchranárov HZS do svitania," uviedla záchranná služba. 

Ku kurióznemu prípadu došlo v sobotu popoludní, keď poľský turista požiadal o pomoc pre svojho otca, ktorý sa počas výstupu na Lomnický štít rozhodol zostúpiť a počkať syna na Skalnatom plese. Syn po príchode na vopred dohodnuté miesto otca nenašiel, preto privolal záchranárov. Po viachodinovom hľadaní sa ukázalo, že otec je v bufete v Tatranskej Lomnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona