Záchranári majú cez sviatky viac práce, stromček však nechýba ani u nich

NETKY.SK • 24 December 2016, 13:03 • 2 min
Záchranári majú cez sviatky viac práce, stromček však nechýba ani u nich

BRATISLAVA - Pre zdravotníckych záchranárov sú vianočné sviatky ďalším pracovným dňom. Počet výjazdov býva v tomto období navyše zvýšený.

slovakia

left justify in out

Sviatočnú atmosféru však pripomína na staniciach záchrannej zdravotnej služby vianočný stromček, nechýbajú koláčiky či vianočné menu.

 

"Aj keď to nie je klasická štedrovečerná večera v kruhu rodiny, jedlo je iné atmosférou než v bežné dni. Keď ale operačné stredisko vydá pokyn na výjazd, všetko ide bokom a záchranári vyrážajú k pacientovi, ktorý potrebuje pomoc," povedal Vladimír Vanko, hovorca skupiny Falck na Slovensku. Záchranári majú na výjazd k pacientovi najviac dve minúty.

 

Večerné a nočné výjazdy majú v týchto dňoch podľa Vanka svoje čaro. "Po poskytnutí pomoci, návrat na stanicu spríjemní rozsvietená výzdoba na domoch. Často cez okná vidieť i vyzdobené stromčeky," skonštatoval.

 

Od Vianoc do Silvestra absolvujú záchranári asi 5000 výjazdov. Najčastejšie zasahujú pri úrazoch, ide o každý desiaty výjazd. Časté sú poranenia hlavy či zlomeniny stehennej kosti. "Veľkú úlohu pri úrazoch zohráva alkohol," upozornil Vanko.

 

Po úrazoch záchranárov najviac zamestnávajú tráviace ťažkosti. "K vianočnému stolu patrí hojnosť jedla či jeho neobvyklé kombinácie a ľudia to často preženú. Výsledkom sú bolesti brucha, nevoľnosť či zvracanie. Preto treba jesť s mierou. Vianočným špecifikom sú poruchy správania či poruchy emočného stavu, hlavne pri osamelých ľuďoch," zhrnul Vanko.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona