Záchranári majú cez prázdniny dvakrát viac výjazdov k opitým mladistvým

NETKY.SK • 10 August 2016, 13:54 • 2 min
Záchranári majú cez prázdniny dvakrát viac výjazdov k opitým mladistvým

BRATISLAVA - Záchranári majú počas prázdnin častejšie výjazdy k mladistvým ľuďom (do 18 rokov) intoxikovaným alkoholom. Oproti iným mesiacom v roku ide o dvojnásobný počet prípadov.

slovakia

left justify in out

"V júli išlo o 44 detí, z toho bolo o niečo viac dievčat ako chlapcov," povedal pre TASR hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Boris Chmel. Vlani to bolo v rovnakom mesiaci 48 detí. Mimo prázdnin je mesačne takýchto prípadov v priemere asi 20.

 

Deti trávia podľa Chmela prázdninový čas zväčša osamote alebo v partii, v ktorej sa predvádzajú. Preto sa k alkoholu v tomto čase uchyľujú častejšie. "Ich organizmus ale na rozdiel od dospelých nie je zvyknutý na alkohol a intoxikácia vzniká preto, že nie sú schopné odhadnúť svoje možnosti," dodal Chmel.

 

Pri odchode za zábavou by mal rodič svoje dieťa vopred upozorniť, že po návrate ho skontroluje či pilo, odporúča riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica. Je to podľa neho silný ochranný moment, pretože takéto vedomie tínedžerov často zastaví a od pitia ich to zväčša odradí. "Najmä ak vedia, že prídu sankcie a rodičia im na dlhší čas zakážu diskotéky či vychádzky s kamarátmi," povedal.

 

Alkohol okúsi na Slovensku podľa nedávnych štatistík už desaťročné dieťa, mladí prejavujú čoraz väčší záujem o nárazové pitie s cieľom opiť sa. Výraznejšie to je u dievčat.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona