Záchranári do neskorého večera zasahovali vo Vysokých Tatrách

NETKY.SK • 4 August 2013, 09:25 • 2 min
Záchranári do neskorého večera zasahovali vo Vysokých Tatrách

VYSOKÉ TATRY - S vrtuľníkom pomáhali turistovi, ktorý spadol na Malom ľadovom štíte

slovakia

left justify in out

Náročnú akciu mali záchranári vo Vysokých Tatrách, skončila sa v neskorých večerných hodinách. Popradskú posádku záchranárskeho vrtuľníka vyzvali na zásah k slovenskému turistovi, ktorý pri zostupe západnou stenou Malého ľadového štítu počas zlaňovania spadol na chrbát a poranil si chrbticu a panvu. O prípade informovala Zuzana Turočeková z AIR -TRANSPORT EUROPE.

Po vzlete z Popradu vzali leteckí záchranári v Starom Smokovci na palubu vrtuľníka pracovníka Horskej záchrannej služby (HZS). Spolu s lekárom ho na lane spustili do terénu pod miestom nehody. K pacientovi museli ešte 300 metrov vystúpať. Ošetrili ho a prípravili na transport. Medzitým vyviezol vrtuľník ďalších dvoch záchranárov HZS na Téryho chatu pre prípad pozemného transportu pacienta. Záchrannú akciu totiž komplikoval nárazový vietor a jeho rýchlosť stúpala. Ošetreného pacienta pomocou vákuového matraca spustili približne 300 metrov na miesto, odkiaľ bola možná evakuácia vrtuľníkom na lane pomocou palubného navijaka. Vrtuľník s pacientom letel do Starého Smokovca, kde ho odovzdali ambulancii Rýchlej lekárskej pomoci. 

Na spomínanú akciu letel záchranársky vrtuľník hneď po predchádzajúcom zásahu v Nízkych Tatrách. V Demänovskom sedle čakal na pomoc leteckých záchranárov vyčerpaný turista. 50-ročný muž mal kŕče a nebol schopný pokračovať v túre. Lekár pacientovi pomohol na mieste, potom ho vrtuľníkom previezli do Jasnej. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies