Záchranári budú v Košiciach zasahovať pri virtuálnom 3D teroristickom útoku

NETKY.SK • 17 September 2015, 13:49 • 2 min
Záchranári budú v Košiciach zasahovať pri virtuálnom 3D teroristickom útoku

KOŠICE - Najprestížnejšia súťaž zdravotníckych záchranárov na Slovensku Záchrana, prebieha tohto roku v Košiciach a okolí v dňoch 16. až 19. septembra. Hlavným cieľom podujatia je výmena skúseností a aplikácia najnovších poznatkov modernej lekárskej vedy pri súťažných zásahoch.

slovakia

left justify in out

Prihlásených je 22 tímov z celého Slovenska a Česka. Tento ročník Záchrany je podľa organizátorov výnimočný osobitným zameraním a najmä využívaním najmodernejšej technológie. Prvýkrát v histórii záchranárskych súťaží na Slovensku budú posádky riešiť úlohu na modernom 3D simulátore.

 

„Tohtoročná Záchrana je veľmi aktuálna. Nové situácie v celej spoločnosti vplývajú aj na prácu zdravotníckych záchranárov. Výskyt infekčných exotických chorôb alebo zdravotnícke výzvy spojené s migráciou utečencov vyžadujú aj od záchranárov celkom iný prístup k prijímaniu rozhodnutí v teréne, spracúvanie množstva informácií v krátkom čase a ešte väčšiu ostražitosť," povedal Ján Šteso, prezident Asociácie Záchrannej zdravotnej služby (AZZS).

 

Okrem prepracovaných úloh podčiarkuje kvalitu podujatia aj využitie modernej techniky. „Trenažér s počítačovým programom XVR je prelomom vo vzdelávaní zdravotníckych záchranárov. Umožňuje vytvorenie rôznych typov zásahových situácii v 3D zobrazení," vysvetlil Juraj Sýkora, riaditeľ súťaže a hlavný záchranár Košickej záchranky.

 

Trenažér je podľa neho veľmi užitočný najmä pre nácvik situácií, ktoré sa nedejú často, ale spravidla majú tragické a rozsiahle dôsledky. Ide napríklad o nehody s veľkým počtom zranených, teroristické útoky, živelné pohromy. Možnosti získavania praktických skúseností sú v týchto prípadoch obmedzené a simulácia týchto situácií pre tréningové účely je organizačne, časovo a finančne náročná. Trenažér takéto obmedzenia nepozná.

 

"Navyše umožňuje spätne analyzovať postup zdravotníka pri danom zásahu, ponúka možnosť zopakovať zásah, čo má obrovský vplyv na kvalitu vzdelávania. Pri nešťastiach s veľkým počtom zranených je kľúčovým manažérske zvládnutie situácie, čo zahŕňa napríklad rozhodovanie o triedení pacientov podľa typu zranenia, o poradí ošetrovania. Želaným výsledkom je vždy čo najviac zachránených pacientov," dodal Sýkora.

 

Na Záchrane 2015 si svoje sily zmeria 22 záchranárskych posádok a 32 operátorov tiesňovej linky ZZS. Posádky súťažia v kategórii rýchla lekárska pomoc (RLP) v zložení lekár, záchranár a vodič-záchranár, v kategórii rýchla zdravotná pomoc (RZP) v zložení dvaja záchranári. Od roku 2013 je súčasťou podujatia Národná súťaž operátorov tiesňovej linky 155. Ich práca je zdravotníckym povolaním a je neoddeliteľnou súčasťou každého zásahu. Profesionálne zvládnutie hovoru na linke tiesňového volania vyžaduje špecifické vedomosti a zručnosti. V tejto súťaži si ich môžu preveriť a zároveň získať nové inšpirácie.

 

Podujatie pod záštitou ministra zdravotníctva SR organizujú Asociácia ZZS, Záchranná služba Košice - najväčší poskytovateľ ZZS na východnom Slovensku a Operačné stredisko ZZS SR s významnou podporou hlavného partnera Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona