Záchrana vyhynutím ohrozeného sokola červenonohého úspešne pokračuje

NETKY.SK • 12 August 2014, 13:07 • 2 min
Záchrana vyhynutím ohrozeného sokola červenonohého úspešne pokračuje

PRIEVIDZA - Záchrana najmenšieho dravého sokola červenonohého, ktorý je na území Slovenska považovaný za druh ohrozený vyhynutím, úspešne pokračuje.

slovakia

left justify in out

Kým v roku 2013 ornitológovia z mimovládnej organizácie, občianskeho združenia Ochrany dravcov na Slovensku - RPS (Raptor Protektion of Slovakia) zistili hniezdenie iba jediného páru, v tomto roku je situácia o niečo pozitívnejšia, zahniezdili dovedna štyri páry, z ktorých tri aj vysedeli potomstvo.
     

„V týchto dňoch už mláďatá opúšťajú svoje hniezda a vydávajú sa na prvé lety vo svojom okolí,“ informoval koordinátor nadnárodného projektu záchrany týchto dravcov Roman Slobodník z Prievidze. „Tento rok teda znamená pre sokola červenonohého pozitívny zvrat. Pretože posledné roky jeho populácia mala na Slovensku neustále klesajúci trend. V roku 2012 sme nezaznamenali ani jedno úspešné hniezdenie a vlani jeden pár vyviedol štyri mláďatá. Tento rok už z hniezd vyletelo spolu 11 mláďat. Takýto výsledok sme zaznamenali naposledy v roku 2007, čo nám dodáva nádej a motiváciu do ďalšej práce,“ konštatoval Slobodník.
     

RPS je od roku 2012 do roku 2020 spoluriešiteľom unikátneho projektu na záchranu tohto dravca. V rámci projektu LIFE + Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline, ktorý podporila Európska komisia, prebiehajú vo vybraných územiach Slovenska s výskytom sokola červenonohého aktivity, ktoré by ho mali prinavrátiť do krajiny. „Súčasťou vytvárania vhodných podmienok pre jeho hniezdenie je aj vybudovanie vhodných búdok. Už sme ich 100 osadili a na jeseň sa chystáme do týchto lokalít inštalovať ešte ďalších 200 hniezdnych búdok. Okrem toho by sme radi oživili krajinu výsadbou stromov, aby sme prispeli k zvýšeniu biodiverzity,“ doplnil Slobodník.
     

Tento druh sokola si totiž nestavia vlastné hniezda, ale obsadzuje hniezda iných druhov, napríklad, vrán, strák, ale najčastejšie havranov. „Havrany sa však z lesov vytrácajú a stavajú si hniezda na pokraji miest a dedín. Sokoly ich nenasledujú, chýbajú im teda hniezdiská. Našťastie v susednom Maďarsku hniezdi v súčasnosti už viac ako tisícka párov týchto sokolov vo veľkých kolóniách. Očakávame, že by postupne mohli dotovať slovenskú populáciu v prípade, že sa na našom území podarí vytvoriť vhodné podmienky,“ dodal koordinátor projektu. 
     

Sokol červenonohý je najpestrejšie sfarbeným lietajúcim dravcom na Slovensku. Samček je bridlicovo sivý, ale na nohách má červené operenie pripomínajúce nohavičky, podľa čoho aj dostal tento druh meno. Samička je zasa oranžovo hnedá, iba na krídlach má sivé sfarbenie. Mláďatá sú sfarbené menej nápadne. Je to sťahovavý vták, niekedy koncom augusta alebo začiatkom septembra odlieta do subsaharskej Afriky a vracia sa späť ako jeden z posledných migrujúcich vtákov, a to koncom apríla a začiatkom mája. Živí sa predovšetkým kobylkami, lúčnymi koníkmi a iným hmyzom. Loví aj menšie cicavce, predovšetkým hraboše poľné. Keď sú premnožené, tak ako je tomu v tomto roku, tvoria hlodavce hlavnú časť jeho potravy. Ak je potravy dostatok, v hniezde vysedia aj tri, či štyri mláďatá. V chudobnejších rokoch sú to iba dve alebo aj jediné mláďa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies