Záchrana Poliaka, ktorý sa zranil pri túre na Rysy, trvala 19 hodín

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 17:34 • 2 min
Záchrana Poliaka, ktorý sa zranil pri túre na Rysy, trvala 19 hodín

VYSOKÉ TATRY - Záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) požiadali v nedeľu (29.6.) vo večerných hodinách poľskí kolegovia o pomoc pre zraneného poľského turistu.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií HZS 19–ročný muž sám absolvoval túru z Morského oka na Rysy, kde v oblasti vrcholu pre zlú viditeľnosť zablúdil z turistického chodníka a spadol.
     

Pádom si privodil viaceré poranenia a nebol schopný samostatného pohybu. Podarilo sa mu jedenkrát dovolať poľským záchranárom, ktorí následne kontaktovali slovenských kolegov. Ani turista presne nevedel, kde sa nachádza, preto záchranári vo viacerých skupinách smerovali na vrchol Rysov. Vo večerných hodinách sa podarilo chatárovi z Chaty pod Rysmi nadviazať s postihnutým hlasový kontakt a lokalizovať ho v severovýchodnej stene Rysov smerom do Ťažkej doliny.  
     

Záchranári v hustom daždi, hmle a v silnom vetre celú noc vynášali materiál potrebný na jeho záchranu. V ranných hodinách sa k Slovákom pridala skupina poľských záchranárov, ktorí prehľadávali poľskú stranu Rysov. Spoločne vykonali spust pomocou lana, aby sa dostali k zranenému. Po príchode mu na mieste ošetrili poranenia s podozrením na zlomeninu hornej, dolnej končatiny a panvy. Turistu zateplili a nabalili na nosidlá, ktoré v komplikovanom terénne vyťahovali späť na hrebeň. Následne muža transportovali do Sedla Váhy, kde záchranári pre snehové pole a zaistenie bezpečného transportu opäť pomocou lanovej techniky spravili spust. 
     

Na Chate pod Rysmi bol poľský turista prebalený na nosidlá, ktoré záchranári niesli na Popradské pleso, kde ho odovzdali privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci. Záchranná akcia trvala nepretržite 19 hodín a zúčastnilo sa jej 24 profesionálnych a dobrovoľných záchranárov HZS a štyria záchranári poľského TOPR-u. Vyzdvihnúť treba podľa HZS výbornú súčinnosť a spoluprácu poľských a slovenských záchranárov, ktorí prispeli k záchrane života turistu z Katovíc. Zranený mal podľa HZS obrovské šťastie, keď prežil takmer 100 metrov dlhý pád bez vážnejšieho poranenia hlavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona