Záchrana kaštieľa v Skároši je pre spor v nedohľadne, pamiatka sa mení v ruinu

NETKY.SK • 10 Január 2017, 11:39 • 2 min
Záchrana kaštieľa v Skároši je pre spor v nedohľadne, pamiatka sa mení v ruinu

SKÁROŠ – Záchrana rozpadávajúceho sa klasicistického kaštieľa v obci Skároš (okr. Košice okolie) je pre dlhoročný súdny spor stále v nedohľadne. Tejto národnej kultúrnej pamiatke tak pre zhoršujúci sa stav hrozí zánik.

slovakia

left justify in out

Objekt má v správe Ministerstvo vnútra SR. Vzhľadom na majetkový spor trvajúci už od roku 2001 podľa rezortu nebolo možné používať na jeho údržbu prostriedky zo štátneho rozpočtu. Rovnaký problém je aj pri jeho predaji.

 

"Kaštieľ sa pomaly rozpadá, strecha sa pred niekoľkými rokmi preborila. Sú tam ešte nejaké oporné múry, ale je už len otázkou času, kedy dôjde k úplnému zániku tejto kultúrnej pamiatky. Myslím, že keď sa celý súdny spor skončí, akurát sa to rozpadne a zostane len pozemok," uviedol pre TASR starosta obce Ľubomír Vranka.

 

Nárok na kaštieľ vzniesla na Okresnom súde Košice okolie pred 16 rokmi príbuzná rodiny bývalých majiteľov. V roku 2015 mal už súd vyriecť verdikt, žalobkyňa však pred tým zomrela, a to bez zanechania závetu a priamych dedičov. Išlo o prekážku v ďalšom súdnom konaní do ustálenia právneho nástupcu po nebohej. Dosiaľ sa čaká na výsledok spormi komplikovaného dedičského konania.

 

"Ministerstvo vnútra SR po ukončení súdneho sporu plánuje tento pre štát prebytočný majetok predať," uviedol tlačový odbor rezortu pre TASR.

 

Kúria v Skároši z konca 19. storočia slúžila ako sídlo šľachtického rodu Feketeovcov. Architektom budovy bol Arpád Jakab, ktorý v Košiciach spolu s bratom postavil známy Jakabov palác. Po druhej svetovej vojne štát kúriu s veľkým pozemkom skonfiškoval. Slúžila ako materská škola a do roku 1991 ako špeciálna škola pre deti. Následne sa o objekt nikto nestaral, a tak podliehal devastácii. Jeho skazu urýchľuje prepadnutá strecha.

 

V minulých rokoch sa podľa Vranku objavili záujemcovia uvažujúci o renovácii a využití tejto kedysi nádhernej kúrie v strede obce. Jednou z možností by bolo vybudovanie domova dôchodcov, potrebné by však boli veľké finančné investície. Odkúpenie pamiatky by bolo možné aj zo strany obce za podmienky primeranej ceny.

 

"Bol by som rád, keby sa to zachránilo, a či to bude obec alebo niekto iný, je už jedno, lebo za chvíľu nebude čo zachraňovať," zhodnotil starosta.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona