Zacharovová: S Tureckom nie je možné viesť konštruktívny dialóg o Sýrii

NETKY.SK • 16 December 2015, 11:22 • 2 min
Zacharovová: S Tureckom nie je možné viesť konštruktívny dialóg o Sýrii

MOSKVA - Po zostrelení ruského lietadla a následnej rétorike Turecka už pre Moskvu nie je možné viesť s Ankarou konštruktívny dialóg o Sýrii, uviedla dnes v Moskve hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

slovakia

left justify in out

Vplyv tohto incidentu sa podľa nej prejavil v tom, že Rusko začalo verejne hovoriť o problémoch s tureckou stranou v oblasti urovnania krízy v Sýrii. Hovorkyňa vysvetlila, že predtým sa tak dialo za zatvorenými dverami.

 

"Po tom, čo sme videli - nielen po zostrelení lietadla, ale aj v súvislosti s následnou strašnou rétorikou Ankary - Turecko uzavrelo všetky možnosti pre konštruktívny dialóg o Sýrii," uviedla Zacharovová. Agentúra TASS citovala vyhlásenie hovorkyne, ktorá upozornila, že Moskva svoj postoj ku kríze v Sýrii nemenila, a to ani v súvislosti so zostrelením ruského stíhacieho bombardéra tureckou stíhačkou.

 

Zacharovová ďalej uviedla, že Turecko a Rusko mali rozdielne názory na celý rad regionálnych problémov, ale snažili sa ich zblížiť prostredníctvom rokovaní. Po zostrelení ruského lietadla Moskva na Turecko uvalila balík sankcií. Zacharovová dnes podľa agentúry RIA Novosti uviedla, že nemá informácie o ich prípadnom rozšírení. V podobnom duchu sa dnes vyjadril aj kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, ktorý novinárov odkázal na vládu.

 

Ruské médiá však dnes oznámili, že okrem ruských sankcií, ktoré postihli stavebníctvo a turistický ruch v Turecku, by sa reštrikcie mohli rozšíriť aj na ubytovacie služby, drevospracujúci priemysel, výcvik pilotov, ako aj štátne objednávky vo všetkých oblastiach. Podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva tlač, malo by ísť v podstate o zákaz pre ruské právnické subjekty uzatvárať zmluvy s tureckou stranou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona