Zacharovová: Na Ukrajine bude počas novoročných a vianočných sviatkov prímerie

NETKY.SK • 16 December 2015, 09:44 • 2 min
Zacharovová: Na Ukrajine bude počas novoročných a vianočných sviatkov prímerie

MOSKVA - Na Ukrajine bude počas novoročných sviatkov vyhlásené prímerie. Dohodla sa na tom kontaktná skupina pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny, ktorá rokovala v utorok v bieloruskom Minsku. Informovala o tom dnes v Moskve hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry TASS hovorkyňa dodala, že bola dosiahnutá aj nová dohoda o odmínovaní. Spresnila, že všetky zúčastnené strany podporili návrh na úplné zastavenie paľby počas novoročných sviatkov a Vianoc, ktoré sa v pravoslávnom svete slávia začiatkom januára. Podľa agentúry Reuters Zacharovová tiež uviedla, že do konca kalendárneho roku sa uskutoční ešte jedno zasadnutie kontaktnej skupiny.

 

Ukrajinská vláda v apríli minulého roka nariadila tzv. protiteroristickú operáciu (ATO) proti separatistickým silám v samozvaných republikách vyhlásených na východe Ukrajiny. Podľa najnovších údajov OSN v bojoch prišlo doteraz o život viac ako 8000 ľudí.


Kontaktná skupina, ktorá zvykne rokovať v Minsku, od vlaňajšieho septembra prijala tri dokumenty zamerané na deeskaláciu konfliktu. Od 1. septembra platí v Donbase ďalšie prímerie, ktoré sa však v ostatnom čase začalo opäť porušovať. Koncom septembra obe strany konfliktu podpísali dohodu, na základe ktorej od demarkačnej čiary stiahli zbrane kalibru menšieho ako 100 milimetrov a tanky. Tento proces bol dokončený 12. novembra.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona