Začať podnikať plánuje počas nasledujúcich 12 mesiacov len 1 % Slovákov

NETKY.SK • 8 Október 2014, 10:57 • 2 min
Začať podnikať plánuje počas nasledujúcich 12 mesiacov len 1 % Slovákov

BRATISLAVA - Slováci sa do podnikania príliš nehrnú. Iba tretina z nich by uprednostnila pred statusom zamestnanca vlastnú podnikateľskú dráhu. Slovensko sa tak v rebríčku podnikaniachtivých európskych národov zaradilo do poslednej tretiny. Vo svojom aktuálnom Rebríčku týždňa na to upozornili analytici Poštovej banky na základe prieskumu amerického inštitútu Gallup.

slovakia

left justify in out

Najčastejším dôvodom, pre ktorý by sa Slováci radi vydali na vlastnú podnikateľskú dráhu, je osobná nezávislosť. Uviedlo to 56 % opýtaných v prieskume. "Pre 27 % našincov je lákadlom sloboda v rozhodovaní a viac než pätinu láka vidina vyššieho zárobku," uviedli bankoví analytici. Naopak, najväčšie obavy pri pomyslení na vlastnú podnikateľskú dráhu vzbudzuje u Slovákov riziko bankrotu, ale aj obavy z nepravidelného príjmu a riziko straty vlastného majetku.

 

Z najnovšieho prieskumu inštitútu Gallup tiež vyplynulo, že v nasledujúcich 12 mesiacoch má v pláne začať podnikať len jedno percento Slovákov. "Spomedzi 25 krajín únie, ktoré sa prieskumu zúčastnili, je tento podiel u nás najnižší," skonštatovali analytici Poštovej banky. Podobne ako Slováci však zmýšľajú aj Taliani alebo Rakúšania, nakoľko v týchto krajinách plánujú rozbehnúť vlastný biznis len dve percentá obyvateľov.

 

Spomedzi krajín Európskej únie sú podnikaniachtiví predovšetkým Cyperčania, kde až 11 % obyvateľov plánuje počas nasledujúcich 12 mesiacov podnikať. Za nimi nasledujú Španieli a Bulhari. "V celej Európskej únii majú v pláne podnikať len štyri percentá obyvateľov, čo je v porovnaní s celosvetovým priemerom, ktorý je na úrovni 14 %, pomerne málo. Nielen Slováci, ale ani Európania sa tak do rozbiehania vlastného biznisu príliš nechystajú," dodali analytici banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona