Začalo sa rokovanie koalície a strany SaS, sledujte s nami jeho priebeh!

NETKY.SK • 26 August 2022, 17:19 • 2 min
Začalo sa rokovanie koalície a strany SaS, sledujte s nami jeho priebeh!

BRATISLAVA - Zástupcovia koaličných strán a strany Sloboda a Solidarita sa dnes opäť schádzajú v hoteli Bôrik.

slovakia

left justify in out

18.03

 

Po vyše hodine rokovania Richard Sulík na tlačovom brífingu oznámil, že ich požiadavka na odchod Igora Matoviča z vlády nebola splnená. Strana SaS tak na konci mesiaca odchádza z vlády. V prípadnom ďalšom, štvrtom kole rokovaní, nevidí žiaden zmysel. Odchod štyroch ministrov podľa neho zanechá svoje stopy, ministrom sa totiž nemôže stať hocikto, kto išiel okolo. „Len zapracovanie sa do tej problematiky trvá mesiace. Mne to napríklad trvalo pol roka," uviedol. Vymenení musia byť tiež štátni tajomníci, vedúci služobných úradov, riaditelia kancelárií či hovorcovia. 

 

 

17.41

 

Hnutie Sme rodina ide na rokovanie so záujmom udržať štvorkoalíciu. Boris Kollár poznamenal, že každý by mal urobiť nejaký ústretový krok v rámci rokovaní, aby zachovali štvorkoalíciu. „Bez toho sa to nedá," uviedol.

 

17.27

 

Prezidentka Zuzana Čaputová očakáva, že dnes predstavitelia koalície oznámia, ako budú pokračovať. Zdôraznila potrebu stabilnej vlády. V súvislosti s avizovanými demisiami ministrov SaS uviedla, že preferuje súčasné vymenovanie nových šéfov rezortov, nie dočasné poverenia.

 

17.20 

 

Predseda SaS Richard Sulík pred stretnutím uviedol, že si vypočuje návrhy partnerov. Myslí si, že by to už mohlo byť posledné kolo. Situácia by sa podľa neho mala uzavrieť v stredu (31. 8.) na vláde. V prípade jeho demisie verí, že ju prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme a nebude to zbytočne naťahovať. Sulík zatiaľ nepozná meno svojho nástupcu. „Myslím si, že aj alternatíva, že by bol niekto z vlády poverený dočasným riadením, je tiež celkom schodná," skonštatoval. Rozhodnúť však podľa neho musí hlava štátu.

 

Podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková si myslí, že Sulík od začiatku krízy hral politické divadlo a už 6. júla sa rozhodol, ako sa zachová. Leščáková ho nechce na stretnutí aktívne vyzývať na odchod, osobne ho však ani nebude vyzývať na zotrvanie v koalícii. V prípade odchodu SaS z vlády by si podľa nej strana Za ľudí mohla nárokovať ďalší ministerský post, nevidí v tom problém. Nepovedala, o ktorý rezort by mali záujem. Poukázala na potrebu rokovaní s partnermi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona