Začalo sa pojednávanie s košickou podnikateľkou Eleonórou M.

NETKY.SK • 26 September 2012, 11:54 • 2 min
Začalo sa pojednávanie s košickou podnikateľkou Eleonórou M.

Začalo sa pojednávanie s košickou podnikateľkou Eleonórou M. Krimi Vznesením obžaloby zo zločinu neodvedenia dane a poistného začalo sa dnes na Okresnom súde v Košiciach pojednávanie s podnikateľkou a predsedníčkou Strany slobodného slova Nory Mojsejovej

slovakia

left justify in out

img

Vznesením obžaloby zo zločinu neodvedenia dane a poistného začalo sa dnes na Okresnom súde v Košiciach pojednávanie s podnikateľkou a predsedníčkou Strany slobodného slova Nory Mojsejovej Eleonórou M.

Ako na pojednávaní povedal prokurátor Okresnej prokuratúry v Košiciach, obžaloba jej dáva za vinu, že v roku 2008 si ako podnikateľka – fyzická osoba uplatnila nadmerný odpočet DPH v sume viac ako 950.000 Slovenských korún (32.900 eur), pričom nedošlo k zdaniteľnému plneniu. Eleonóra M. si mala od spoločnosti Allegro Trade, s.r.o. objednať a zaplatiť za dodávku ekonomického softvéru. Daňový úrad tento nadmerný odpočet nepriznal, takže k reálnemu vyplateniu zo strany štátu nedošlo a ako dnes povedala obžalovaná, voči tomuto rozhodnutiu daniarov sa nedovolala, pretože jej „táto suma za to nestála a následne som ukončila aj živnosť a založila si spoločnosť s ručením obmedzeným.“ Spoločnosť Nora Fashion neskôr odpredala, založila si inú, takže dnes presne nevie, kde sa softvér nachádza. „Išlo o 25 CD so softvérom a dve inštalačné CD v celkovej hodnote vyše šesť miliónov korún s DPH,“ uviedla obžalovaná. Uvedenú sumu mala vyplatiť v hotovosti v niekoľkých splátkach.

Spoločnosť softvér nevyvíjala


Spoločnosť, ktorá jej mala softvér vyvinúť a odpredať sa podľa výpisu z Obchodného registra touto činnosťou vôbec nezaoberá a mala si ho ako subdodávku objednať u spoločnosti Barpo, s.r.o. Ani táto spoločnosť sa vývojom softvéru nezaoberala a ako dnes na pojednávaní potvrdili bývalí konatelia tejto spoločnosti, o žiadnom takomto obchodnom vzťahu nevedeli a podpisy na Zmluve o dielo a faktúrach označili ako falošné.

Eleonóra M. sa bránila tým, že konatelia v spoločnosti pracovali pred tým, ako si softvér objednala a podľa nej chce prokurátor vyvolať dojem, že obchodovala s bezdomovcom. Existenciu softvéru mala potvrdiť daňová kontrola z vtedajšieho Daňového úradu Košice IV. Oboch kontrolórov žiadal prokurátor vypočuť na ďalšom pojednávaní.

Dnes sa pred súd nedostavili traja z predvolaných svedkov. Sudca im udelil poriadkovú pokutu a nariadil ich predvedenie za asistencie polície na deň 21. novembra.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies