Začalo sa online pojednávanie pre pád stavby v Iliašovciach, už ho však stihli odročiť!

NETKY.SK • 28 Január 2022, 12:37 • 2 min
Začalo sa online pojednávanie pre pád stavby v Iliašovciach, už ho však stihli odročiť!

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi sa v piatok dopoludnia začalo pojednávanie s nemeckou statičkou Sabine H., ktorá čelí obžalobe z prečinu všeobecného ohrozenia. Podľa prokuratúry mala chybne naprojektovať statiku podpornej mostnej konštrukcie na stavbe diaľnice D1 pri obci Iliašovce.

slovakia

left justify in out

Pre pandémiu sa pojednávanie uskutočnilo pomocou telemostu. V prípade dokázania viny hrozí nemeckej statičke trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

 

img

 

Pri páde rozostavanej konštrukcie zomreli v novembri pred takmer desiatimi rokmi štyria ľudia a ďalší piati utrpeli ťažké zranenia. Prokuratúra ukončila vyšetrovanie tragédie na jeseň 2020. Z obžaloby vyplýva, že statička mala urobiť chybu vo výpočte nosností podpornej konštrukcie. Pri betonáži a následnom zaťažení podpornej konštrukcie stratila stabilitu, vybočila a prelomila sa, čo spôsobilo zrútenie časti betónového poľa mostnej konštrukcie.

 

Okrem strát na životoch došlo aj k materiálnym škodám, ktoré Národná diaľničná spoločnosť vyčíslila na 96 000 eur a Sociálna poisťovňa na 410 000 eur.

 

Súdny spis má takmer 8 000 strán, len samotná obžaloba viac ako 30 strán. Počas piatkového pojednávania si poškodení uplatnili náhradu škody a vypočuli statičku. 

 

img

 

Jeden z poškodených, Lukáš Chovan, ešte pred pojednávaním uviedol, že dúfa, že proces sa rýchlo skončí a bude spravodlivý. „Som stotožnený s podanou obžalobou, ktorú podal pán prokurátor. Som veľmi nervózny, mám obavy, či to bude spravodlivé a či sa to nebude ťahať a či to v konečnom dôsledku k niečomu dospeje," uviedol pre médiá Chovan, ktorý pri tragédii prišiel o otca.

 

img

 

Na súdne pojednávanie prišiel spolu s mamou. Okrem nich sú na pojednávaní aj stavbári, ktorí sa pri tragédii zranili a zástupcovia ďalších poškodených strán.

 

img

 

Statička však vinu odmieta. Na začiatku pojednávania na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi to uviedol jej obhajca Martin Puchala s tým, že statička nesúhlasí s podanou obžalobou a má za to, že sa žiadneho pochybenia nedopustila.

 

Sudkyňa Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi napokon odročila hlavné pojednávanie v kauze pádu diaľničného mosta pri Iliašovciach na 15. a 16. marca. 

 

Prečítajte si: Prečo odložili súd s nemeckou statičkou, ktorá je obvinená z pádu diaľničného mosta pri Iliašovciach?

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona