Začalo sa nové 72-hodinové prímerie v Gaze, Turecko preváža zranených z pásma

NETKY.SK • 11 August 2014, 06:53 • 2 min
Začalo sa nové 72-hodinové prímerie v Gaze, Turecko preváža zranených z pásma

TEL AVIV - Nové 72-hodinové prímerie sa dnes o polnoci miestneho času (23.00 h SELČ) začalo v pásme Gazy po tom, ako s ním na návrh egyptských sprostredkovateľov súhlasili Izrael a palestínske skupiny.

slovakia

left justify in out

Ide o druhé trojdňové prímerie medzi Izraelom a palestínskymi militantmi za necelý týždeň. Predošlé vypršalo v piatok ráno a násilnosti vtedy vypukli nanovo.

 

Včera ešte päť minút pred vstupom novej dohody do platnosti odpálilo vojenské krídlo hnutia Hamas viacero rakiet z pásma Gazy na Izrael. Izraelské vojenské lietadlá zastavili o polnoci útoky na pobrežné pásmo, informovala agentúra DPA.

 

Podľa egyptských činiteľov by nové prímerie malo umožniť prísun humanitárnej pomoci do Gazy a otvorenie nepriamych rozhovorov o trvalom zastavení bojov. Izraelské médiá uviedli, že ak prímerie vydrží, židovský štát vyšle v pondelok vyjednávačov do Káhiry.

 

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes neskoro večer oznámil, že jeho krajina začne čoskoro s evakuáciou zranených z pásma Gazy. Podľa štátnej agentúry Anatólia Turecko už vyslalo lietadlo pre štyroch ľudí, vrátane jedného dieťaťa, ktorých prevezú na ošetrovanie v nemocniciach v Ankare, uviedla agentúra AP.

 

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu tento týždeň uviedol, že Ankara pracuje na vytvorení leteckého koridoru pre prevoz vážne zranených do Turecka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies