Začalo sa námorné cvičenie Južnej Kórei s USA napriek hrozbám KĽDR

NETKY.SK • 10 Október 2013, 09:47 • 2 min
Začalo sa námorné cvičenie Južnej Kórei s USA napriek hrozbám KĽDR

SOUL - Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko odštartovali vo štvrtok spoločné námorné cvičenie napriek hrozbám zo strany Severnej Kórey.

slovakia

left justify in out

Dvojdňové cvičenie sa koná na južnom pobreží Kórejského polostrova a zúčastní sa na ňom aj americká lietadlová loď s jadrovým pohonom USS George Washington. Hovorca juhokórejského ministerstva obrany Wi Wong-sop informoval, že ide o každoročné manévre zamerané na pátracie a záchranné operácie. Ich cieľom je zvýšiť pripravenosť bezpečnostných síl v čase katastrof. Cvičenie sa malo začať už v utorok, no odložili ho pre prichádzajúci tajfún.

V súvislosti s námorným cvičením Severná Kórea varovala Spojené štáty pred "hroznou katastrofou". KĽDR zároveň uviedla svoju armádu do pohotovosti a vyhlásila, že jej jednotky sú plne pripravené kedykoľvek zasiahnuť. Spoločné vojenské cvičenia v blízkosti jej hraníc vždy vedú k napätiu a vyhrážkam. KĽDR nahnevane reagovala aj na uzavretie strategického paktu medzi Južnou Kóreou a USA, ktorý má poskytnúť prostriedky na odstrašenie Severnej Kórey pred jadrovým útokom. Nové hrozby prišli v čase, keď sa začalo upokojovať zvýšené napätie na Kórejskom polostrove. Sever totiž v máji po najnovšom sprísnení sankcií zo strany OSN vypovedal dohody o neútočení a pohrozil opätovným vypuknutím Kórejskej vojny, ktorú v roku 1953 ukončilo iba prímerie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies