Začalo sa moratórium pred voľbami do Európskeho parlamentu

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 07:52 • 2 min
Začalo sa moratórium pred voľbami do Európskeho parlamentu

BRATISLAVA - Politické subjekty - strany aj koalície, ktoré sa uchádzajú v sobotu 24. mája o hlasy našich voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), museli dnes ráno skončiť svoju kampaň.

slovakia

left justify in out

Presne o 7:00, teda 48 hodín pred začiatkom volieb, sa začalo volebné moratórium, ktoré platí aj v deň volieb do 24:00. Podľa zákona o voľbách do EP počas trvania volebného moratória je zakázané vysielať alebo zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách alebo koalíciách v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom v rozhlasovom vysielaní a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí. V deň volieb, v sobotu 24. mája je tiež zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov, povedala pre agentúru SITA zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová. Zdôraznila, že volebné komisie - okrskové ani obvodné sa nemôžu vyjadrovať o priebehu voľby, teda ani o počte voličov.

 

Oficiálne výsledky volieb zverejní ÚVK v nedeľu 25. mája o 23:00. "Skôr tieto výsledky zverejniť nemôže žiadny členský štát, aby sa nenarušil priebeh volieb v tých štátoch, kde sa ešte hlasuje," zdôraznil pre agentúru SITA riaditeľ Informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel. Podľa zákona o voľbách do EP platného na Slovensku sa moratórium u nás skončí o 24:00 v sobotu, doplnila pre SITA zapisovateľka ÚVK pre voľby do EP Eva Chmelová. Podľa Hajšela do uzavretia poslednej volebnej miestnosti v nedeľu v noci v poslednom členskom štáte únie, v tomto prípade v Taliansku, nemôžu byť zverejňované žiadne oficiálne výsledky, ani čiastkové oficiálne výsledky. V tých krajinách, v ktorých sa uskutočnia takzvané odhady, exit polls (ankety s voličmi vychádzajúcimi z volebných miestností), či rôzne iné prieskumy, tak tieto prieskumy alebo odhady zverejňované byť môžu. Na Slovensku sú prieskumy vo volebný deň zakázané. 

 

Voľby do Európskeho parlamentu sa v SR uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ a z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu. O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Poslancom EP za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 81 žien. Voľby v jednotlivých 28 štátoch únie trvajú od 22. do 25. mája. Ako prví začnú hlasovanie vo voľbách do EP dnes Holanďania a Briti. Väčšina štátov volí až v nedeľu 25. mája a poslední zatvárajú volebné miestnosti Taliani v nedeľu o 23:00. Viac možno nájsť na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 https://www.elections2014.eu/sk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona