AKTUALIZÁCIA: Druhé kolo mierových rozhovorov sa skončilo

NETKY.SK • 3 Marec 2022, 16:13 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Druhé kolo mierových rozhovorov sa skončilo

KYJEV – Druhé kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa začalo. Na sociálnej sieti Twitter to vo štvrtok oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 3. 3. 21:15

 

Ruskí vyjednávači na rokovaniach s Ukrajinou potvrdili, že tretie kolo mierových rozhovorov sa pravdepodobne uskutoční čoskoro. Uviedli to po štvrtkovom druhom kole rokovaní, informovala agentúra AP. Vladimir Medinskij, poradca ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý viedol ruskú delegáciu na štvrtkových rozhovoroch v Bielorusku pri poľských hraniciach, povedal, že „pozície strán sú úplne jasné, sú napísané bod po bode“ vrátane otázok týkajúcich sa politického urovnania konfliktu. Bez spresnenia dodal, že „pri časti z nich sa našlo vzájomné porozumenie“. Medinskij potvrdil, že Rusko a Ukrajina dosiahli predbežnú dohodu o vytvorení bezpečných koridorov pre civilistov na opustenie obliehaných miest a o dodržiavaní prímeria v oblastiach, kde budú vytvorené. Predseda výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti Leonid Sluckij, ktorý bol súčasťou ruskej delegácie na rokovaniach, uviedol, že podrobnosti o bezpečných koridoroch bude potrebné vyriešiť rýchlo. Povedal, že ďalšie kolo rozhovorov by mohlo viesť k dohodám, z ktorých niektoré budú musieť ratifikovať parlamenty oboch krajín.

 

 

Aktualizácia 3. 3. 19:20

 

Ukrajina a Rusko sa dohodli, že čoskoro usporiadajú tretie kolo rozhovorov, citovala agentúra Reuters ukrajinského vyjednávača na štvrtkovom, druhom kole mierových rokovaní. Podľa Reuters ukrajinský predstaviteľ uviedol, že Ukrajina nedosiahla výsledky, s ktorými počítala, ale obe strany dosiahli dohodu o spoločnom zabezpečení humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov.

 

 

 

Aktualizácia 3. 3. 16:40

 

Ruskú delegáciu vedie hlavný vyjednávač Vladimir Medinskij, Ukrajinu zastupuje šéf parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija. Agentúra DPA spresnila, že bieloruská štátna televízia už odvysielala zábery oboch delegácií sediacich za rokovacím stolom. Kým zástupcovia Ruska mali obleky, Ukrajinci sa objavili v olivovozelených vojenských svetroch. Arachamija mal na hlave šiltovku. Zástupcovia oboch strán si na začiatku stretnutia podali ruky. Mierové rozhovory sa odohrávajú na bližšie nešpecifikovanom mieste za západe Bieloruska.

 

DPA pripomenula, že druhé kolo mierových rokovaní sa pôvodne očakávalo už v stredu večer. Nemecká agentúra v tejto súvislosti citovala vyjadrenie šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý počas štvrtkového telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že sa bude aj naďalej usilovať o „demilitarizáciu Ukrajiny“ a jej neutralitu. „Pokusy získať čas naťahovaním rokovaní povedú len k dodatočným požiadavkám na Kyjev,“ pohrozil Putin.

 

 

„Ukrajina na rokovaniach s Ruskom neustúpi v otázkach svojej územnej celistvosti. O tom nemôže byť reči,“ uviedol minister Dmytro Kuleba.

 

Pôvodná správa

 

„Hlavnými bodmi programu sú: Okamžité zastavenie paľby, prímerie a vytvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov zo zničených alebo neustále ostreľovaných miest,“ napísal na Twitteri Podoľak.

 

 

Možno vás zaujme: V európskych kostoloch zneli zvony za mier na Ukrajine



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona