Začalo sa 70. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN

NETKY.SK • 16 September 2015, 06:40 • 2 min
Začalo sa 70. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN

NEW YORK - Necelé dva týždne pred všeobecnou rozpravou za účasti hláv štátov a vlád sa v utorok v newyorskom sídle svetovej organizácie začalo 70. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.

slovakia

left justify in out

Nový predseda VZ OSN, bývalý dánsky minister zahraničných vecí Mogens Lykketoft v úvode zasadnutia povedal, že bude "skutočne historické", čím poukázal na plánované prijatie nových celosvetových rozvojových cieľov.


Ambiciózny program tzv. cieľov udržateľného rozvoja (SDG) na najbližších 15 rokov, ktorý nadviaže na miléniové rozvojové ciele OSN, je zameraný okrem iného na odstránenie extrémnej chudoby vo svete, boj proti nerovnosti a nespravodlivosti, poskytnutie kvalitného vzdelania všetkým i dosiahnutie hospodárskeho rastu. Svetoví lídri ho oficiálne odobria koncom mesiaca, píše agentúra DPA.


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun zdôraznil, že hoci bude Valné zhromaždenie OSN počas svojho 70. zasadania svedkom významných rozhodnutí, bude tiež stáť pred úlohou riešenia rastúceho počtu kríz po celom svete.
"Vieme, že utrpenie je po celom svete naďalej rozšírené," povedal Pan. "Toto 70. zhromaždenie musí byť zhromaždením súcitu, prevencie a predovšetkým činov," vyhlásil.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies