Začali sa voľby v troch spolkových krajinách

NETKY.SK • 13 Marec 2016, 10:13 • 2 min
Začali sa voľby v troch spolkových krajinách

BERLÍN - V troch nemeckých spolkových krajinách sa dnes ráno začali voľby do krajinských snemov (Landtagov). Volebné miestnosti sa otvorili v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falcku i Sasku-Anhaltsku zhodne o 8.00 h a uzavrú sa o 18.00 h.

slovakia

left justify in out

O čosi neskôr by mali byť k dispozícii prvé odhady volebných výsledkov. Do polnoci by mali byť známe aj predbežné konečné výsledky troch krajinských volieb.

 

Pozornosť, akú týmto voľbám venujú na celom území spolkovej republiky, ale aj za jej hranicami, súvisí s tým, že sú vnímané ako hlasovanie o kurze spolkovej kancelárky Angely Merkelovej v migračnej kríze. Aj preto sa v Nemecku píše a hovorí o volebnej "supernedeli", počas ktorej môže vyjadriť svoj postoj až 12 miliónov nemeckých občanov.

 

Kým v Sasku-Anhaltsku sa skončila predvolebná kampaň v piatok, v oboch zostávajúcich spolkových krajinách vyvrcholila až v sobotu, a to v bádensko-württemberskom Haigerlochu za účasti Angely Merkelovej.

Hlavnou témou predvolebnej kampane vo všetkých troch spolkových krajinách bol obrovský prílev migrantov a s ním spojené problémy.

 

Výsledky ostatného predvolebného prieskumu verejnej mienky predpovedali neúspech kancelárkinej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), čo by podľa agentúry DPA mohlo oslabiť postavenie vládnucej strany pred budúcoročnými celoštátnymi voľbami do Spolkového snemu (Bundestagu).

 

Podľa prieskumu pre reláciu Politbarometer druhého programu verejnoprávnej televízie ZDF by CDU stratila postavenie najsilnejšej strany v kľúčovej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Podpora Merkelovej strany tam oproti 40 percentám z vlaňajšieho septembra klesla na súčasných 29 percent.

 

Na prvom mieste by sa s 32 percentami v tejto prospejúcej spolkovej krajine v juhozápadnej časti Nemecka umiestnili environmentalisti zo strany Zelených. Bolo by to po prvýkrát v modernej histórii Nemecka, ak by sa Zelení stali najsilnejšou frakciou v ktoromkoľvek z krajinských parlamentov.

 

V spolkovej krajine Porýnie-Falcko by podľa prieskumu mohli získať Merkelovej CDU i Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), koaliční partneri vo "veľkej koalícii" na spolkovej úrovni v Berlíne, veľmi podobný počet - 35 až 36 percent.

 

CDU si tak pozíciu jasne najsilnejšieho politického subjektu udrží s 32 percentami zrejme iba v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Oslabenie kresťanských demokratov tu však podľa DPA dopomohlo k 18 percentám pravicovým populistom zo strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorí tam zaznamenali bezprecedentný nárast. Predvolebné prognózy však naznačujú, že sa AfD dostane aj do ďalších dvoch krajinských snemov po predpokladanom zisku 11 percent hlasov v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko a deviatich percent v Porýní-Falcku.

 

Fakt, že všetky etablované politické strany spoluprácu s AfD odmietajú, môže výrazným spôsobom skomplikovať vytvorenie nových krajinských vlád.

 

"Musíme dať jasne najavo, že táto strana škodí našej krajine. AfD nemá politickú koncepciu a žiadne kompetencie na riešenie (problémov)," vyhlásil pre noviny Die Welt spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona