Začali sa sprísnené hygienické kontroly, pokuty sú astronomické!

NETKY.SK • 12 Júl 2019, 11:17 • 2 min
Začali sa sprísnené hygienické kontroly, pokuty sú astronomické!

Po novele zákona o potravinách, ktorá začala platiť od 1. mája, sa momentálne podľa nových pravidiel začali realizovať hygienické kontroly jednotlivých prevádzok. Pri nedodržaní stanovených podmienok môže byť udelená likvidačná pokuta.

slovakia

left justify in out

Všetky prevádzky obchodujúce s potravinami by sa mali mať na pozore. Kontroly zamerané na hygienické podmienky predaja sa momentálne realizujú po celom Slovensku a sankcie sa šplhajú do naozaj vysokých čísel. Za určitých podmienok môže spoločnosť dostať pokutu až do 5 miliónov eur!

 

img

 

Podľa informácií, ktoré priniesli Hospodárske noviny, už niekoľko spoločností muselo zaplatiť veľkú sumu, konkrétne išlo o čiastku milión eur. Ide však skôr o výnimky a naozaj závažné a opakované porušovanie zákona.

 

img

 

Kontrolóri si všímajú predovšetkým to, či podnikatelia neponúkajú zákazníkom potraviny, ktoré sú pokazené, po dátume spotreby alebo inak zdravotne závadné. Pozerajú však aj na to, či majú správne označené alergény a či nepracujú s neschválenými, geneticky modifikovanými, zložkami. Sankcie začínajú na 1000-5000 eur a stúpajú vyššie v závislosti od závažnosti porušenia noriem. 5-miliónovú pokutu by spoločnosť mohla dostať za predpokladu, že po zistení závažných porušení zákona a ohrození spotrebiteľa opakovane problém neodstráni.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona