Začali sa rozhovory o udržaní prímeria v sýrskej provincii Idlib

NETKY.SK • 28 November 2018, 21:27 • 2 min
Začali sa rozhovory o udržaní prímeria v sýrskej provincii Idlib

ASTANA - S cieľom udržať krehké prímerie v sýrskej provincii Idlib po údajnom útoku chemickými zbraňami na vládou kontrolované mesto Aleppo sa začali v stredu v Kazachstane rozhovory predstaviteľov Ruska, Turecka a Iránu. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Kazachstanu Kajrat Abdrachmanov vo svojom vyhlásení uviedol, že už prebehli prvé rokovania medzi delegáciami troch zúčastnených mocností, ako aj sýrskou vládou a predstaviteľmi opozície.

 

Dodal, že predmetom diskusie by nemalo byť iba zníženie napätia okolo provincie Idlib, ktorá predstavuje poslednú baštu povstalcov a džihádistov v Sýrii, ale mala by sa sústrediť aj na vytvorenie podmienok pre návrat utečencov, ako aj na povojnovú obnovu krajiny.

 

Prímerie v Idlibe, ktoré trvá už desať týždňov, bolo ohrozené po tom, ako v nedeľu povstalecké jednotky údajne uskutočnili chemický útok na mesto Aleppo.

 

Odvetné útoky vládnych jednotiek vyvolali obavy z opätovného prepuknutia intenzívnych bojov. Pozadie nedeľných incidentov v oblasti okolo Aleppa ostáva podľa AFP nejasné a stalo sa predmetom vášnivých sporov medzi znepriatelenými stranami.

 

Z útoku, po ktorom bolo podľa mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) hospitalizovaných 94 ľudí, obvinila sýrska vláda na čele s prezidentom Bašárom Asadom práve povstalcov zo susednej provincie Idlib.

 

 

Incident tak môže ohroziť prímerie, ktoré bolo v polovici septembra uzatvorené práve pod patronátom Ruska, Turecka a Iránu. Vyhlásenie prímeria vtedy odvrátilo plánovanú frontálnu ofenzívu provládnych jednotiek na Idlib.

 

V reakcii na tento incident uskutočnili ruské vzdušné sily v nedeľu sériu náletov na povstalcami kontrolované pozície v Idlibe. Stalo sa tak prvýkrát od septembra, keď sa Rusko dohodlo s Tureckom, ktoré v konflikte podporuje povstalcov, na vytvorení nárazníkovej zóny s cieľom zabrániť vtrhnutiu provládnych jednotiek do Idlibu, v ktorom žijú približne tri milióny obyvateľov.

 

Moskva vo svojom vyhlásení uviedla, že cieľom náletov bolo zabrániť pokračovaniu údajného ostreľovania Aleppa zo strany džihádistickej organizácie Haját Tahrír aš-Šám, kontrolujúcej približne polovicu Idlibu.

 

Prebiehajúce rokovania v Astane by sa mali skončiť v štvrtok. Jedná sa už o 11. kolo mierových rozhovorov v tomto formáte po tom, ako ho v roku 2017 iniciovalo Rusko.

 

Organizácia Spojených národov (OSN), ktorú Rusmi vytvorený formát podľa AFP odsunul v prípade Sýrie do úzadia, je na rokovaniach zastúpená dosluhujúcim splnomocnencom pre Sýriu Staffanom de Misturom. Spojené štáty, ktoré sa rokovaní v minulosti zúčastňovali ako pozorovateľ, na najnovšie kolo rozhovorov svojho zástupcu nevyslali.

 

Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa začala pred siedmimi rokmi, si vyžiadala viac ako 360.000 obetí na životoch a milióny Sýrčanov vyhnala zo svojich domovov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies