Začali sa prípravy na krajské voľby

NETKY.SK • 12 August 2017, 15:47 • 2 min
Začali sa prípravy na krajské voľby

BRATISLAVA – Prípravy na novembrové krajské voľby sa začali. V piatok 11. augusta sa skončila lehota na určenie volebných obvodov pre voľby poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov, na určenie počtu poslancov krajských zastupiteľstiev a a určenie sídiel obvodných volebných komisií.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z rozhodnutia predsedu Národnej rady SR Andreja Danka z 23. júna o vyhlásení volieb do orgánov samosprávnych krajov, ktorým určil deň konania volieb na sobotu 4. novembra. Z rozhodnutia predsedu parlamentu vyplývajú aj ďalšie lehoty. Podľa nich sa majú do 5. septembra vytvoriť volebné okrsky a určiť volebné miestnosti. Do 5. septembra majú vzniknúť volebné komisie krajov, ktoré majú po prvý raz zasadnúť do 11. septembra. Volebné komisie nižších stupňov – obvodné a okrskové sa majú vytvoriť do 5. októbra a po prvý raz zasadnúť do 10. októbra.

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) budú 4. novembra 2017. Rozhodol o tom 23. júna predseda NR SR Andrej Danko. Poslanci NR SR na jar schválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov. Novela zákona zmenila dvojkolový systém na jednokolový, v ktorom sa predsedom VÚC stane ten z kandidátov, ktorý získa najviac platných hlasov.

Zákonodarcovia návrh schválili už vo februári, ale prezident Andrej Kiska ho vrátil na opätovné prerokovanie. Veto prezidenta v marci poslanci prelomili 80 hlasmi. Podľa hlavy štátu je odôvodnenie takejto zmeny v roku konania volieb nízkou účasťou voličov a úsporou finančných prostriedkov neúplné a skresľujúce. Ako zdôraznil Kiska, slabý záujem je aj problémom prvého kola, v ktorom žiaden kandidát v doterajších voľbách nezískal viac ako 15 percent hlasov oprávnených voličov. Nízka účasť býva po každých krajských voľbách predmetom politickej diskusie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies