Začali sa predčasné parlamentné voľby v Chorvátsku

NETKY.SK • 11 September 2016, 10:38 • 2 min
Začali sa predčasné parlamentné voľby v Chorvátsku

ZÁHREB - Predčasné parlamentné voľby sa dnes začali v Chorvátsku.

slovakia

left justify in out

Prieskumy naznačujú podobné výsledky ako pri poslednom hlasovaní spred desiatich mesiacov, nádeje na vytvorenie stabilnej vlády sú tak znova malé, napísala agentúra DPA.

 

Predčasné voľby si vynútil rozpad koalície konzervatívneho Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) a novej proreformnej strany Most po len piatich mesiacoch vládnutia. Medzi oboma stranami vypukol spor okolo obvinení z korupcie, ktorým čelil bývalý šéf HDZ a vicepremiér Tomislav Karamarko.

 

Predvolebná kampaň sa podľa DPA z veľkej časti sústredila na osobné útoky medzi politikmi, pričom len malá pozornosť bola venovaná konkrétnym otázkam, ako je pomalé zotavovanie chorvátskej ekonomiky.

Prieskumy predpovedajú, že HDZ ani Sociálnodemokratická strana Chorvátska (SDP) expremiéra Zorana Milanoviča nezískajú dostatočnú podporu na sformovanie stabilnej vlády.

 

Strana Most po voľbách z vlaňajšieho novembra, v ktorých na prvý "pokus" skončila tretia, rokovala o koalícii s SDP i HDZ. Očakáva sa, že aj tentoraz bude jej podpora rozhodujúca, pričom nevylúčila spoluprácu s jednou ani druhou veľkou stranou.

 

Hlasy môže v dnešných voľbách odovzdať približne 3,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti zatvoria o 19.00 h SELČ. Odhady sa očakávajú krátko na to a prvé výsledky v priebehu niekoľkých hodín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona