Začali sa parlamentné voľby, ktoré určia zahraničnú politiku krajiny

NETKY.SK • 30 November 2014, 10:33 • 2 min
Začali sa parlamentné voľby, ktoré určia zahraničnú politiku krajiny

MOSKVA - V Moldavsku sa dnes o 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ) začali parlamentné voľby, v ktorých obyvatelia rozhodnú o budúcom smerovaní zahraničnej politiky svojej krajiny.

slovakia

left justify in out

Kampaň bola zameraná na príklon Moldavska k Rusko alebo Západu, informovala agentúra DPA.
      

Plebiscit bude pozorne sledovaný Moskvou i Bruselom, a to na pozadí tlejúceho napätia medzi Ruskom a Západom ohľadom konfliktu na východnej Ukrajine. Moldavsko, rovnako ako Ukrajina, podpísalo s Európskou úniou obchodnú a asociačnú dohodu, pričom súčasná vláda v Kišiňove chce priviesť krajinu do EÚ.
      

Podľa prieskumov verejnej mienky mali pred voľbami tesný náskok proeurópske strany, keďže vzťahy Moldavska a Ruska sa v ostatnom čase zhoršili. Moskva totiž finančne i vojensky podporuje Podnestersko, separatistickú oblasť ležiacu na východných hraniciach Moldavska.
      

Posledný týždeň pred konaním volieb bol nepokojný, čo vyústilo do vylúčenia prokremeľskej strany Patria z plebiscitu, ako aj zákazu odletu jej lídra Renata Usatiia do Moskvy. Analytici varujú, že tento zákaz môže po voľbách vznietiť protesty.
      

Moldavský prezident Nicolae Timofti začiatkom týždňa vyzval krajanov, aby v parlamentných voľbách dali svoj hlas proeurópskym stranám. "Európa nás podporuje politicky, finančne a ekonomicky. Záleží len na nás, aby sme potvrdili náš súhlas s európskym smerovaním," uviedol moldavský prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies