Začali sa boje o Fallúdžu, Irak do útoku poslal protiteroristické jednotky

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 09:29 • 2 min
Začali sa boje o Fallúdžu, Irak do útoku poslal protiteroristické jednotky

BAGDAD - Iracké jednotky služby na boj s terorizmom (CTS) spustili dnes útok na mesto Fallúdža, ktoré je jednou z bášt džihádistickej organizácii Islamský štát (IS/Dáiš).

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na viacerých veliteľov irackých jednotiek o tom dnes informovala panarabská televízia al-Džazíra.

 

Útok sa začal dnes skoro ráno a iracké vládne jednotky do mesta vstúpili z troch strán. Podľa agentúry Reuters z predmestia Najmíja sa ozývali výbuchy a streľba.

 

V dôsledku správ, že sa začne rozhodujúca bitka o Fallúdžu, začali mesto a jeho okolie v uplynulých dňoch opúšťať civilisti, ktorí sa obávali, že by po vypuknutí bojov v meste uviazli. Veliteľ operácie vládnych síl Abdal Waháb Saádí totiž vopred varoval, že do Fallúdže vstúpia jednotky CTS.

 

Už pred týždňom vládne sily za spolupráce s policajnými zložkami spustili rozsiahlu operáciu, ktorej cieľom bolo zmocniť sa dedín a územia v okolí Fallúdže, ležiacej len 50 kilometrov západne od Bagdadu.

 

Nasadenie jednotiek CTS vo Fallúdži podľa al-Džazíry znamená, že sa začali bojové operácie v uliciach mesta, kde americké jednotky v roku 2004 zvádzali svoje najťažšie boje od vietnamskej vojny.

 

Podľa al-Džazíry dnešný útok je treťou fázou operácie na oslobodenie Fallúdže, kde údajne uviazlo 50.000 ľudí.

 

Nórska rada pre utečencov (NRC) informovala, že od 21. mája sa z Fallúdže podarilo ujsť len asi 3000 ľuďom. Najpočetnejšia skupina odtiaľ unikla v sobotu v noci, ale po začatí bojov v uliciach mesta medzi CTS a IS sa počet utečencov ešte zvýši.

 

Iracký riaditeľ NRC Nasr Muflahí v tejto súvislosti upozornil, že utečenecké tábory v oblasti nie sú pripravené na nápor ľudí, pričom problém by mohol byť najmä s pitnou vodou.

 

Al-Džazíra pripomenula, že IS čelí na inom fronte aj ofenzíve polovojenských kurdských oddielov péšmarga, ktoré uplynulú nedeľu začali útok v oblasti Mósulu.

 

Cieľom tejto operácie je získať kontrolu nad cestou medzi Mósulom a metropolou Kurdov v Iraku, mestom Arbíl. Podľa nemenovaného veliteľa táto akcia by mohla byť aj predprípravou na bitku o Mósul.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies