Začali rokovania s RSK MIG o predĺžení zmluvy na stíhačky

NETKY.SK • 16 Október 2015, 11:54 • 2 min
Začali rokovania s RSK MIG o predĺžení zmluvy na stíhačky

BRATISLAVA – Zástupcovia ministerstva obrany začali rokovať s predstaviteľmi ruskej spoločnosti RSK MIG o predĺžení abonentnej zmluvy na používanie stíhačiek Mig 29. Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa rezortu Martina Balleková. Rokovania by mali byť ukončené do konca tohto roka. V súčasnosti preto nie je možné poskytnúť bližšie informácie, zdôraznila.

slovakia

left justify in out

Zmluva na prevádzku a servis v súčasnosti používaných stíhačiek Mig 29 vyprší koncom roka 2016. Po marcovom súhlase vlády zástupcovia rezortu obrany začali oficiálne na najvyššej úrovni rokovať so Švédskom o prenájme stíhačiek Gripen. Rokovania na nižšej úrovni sa viedli už skôr. V septembri minister obrany Martin Glváč ale pripustil, že zatiaľ rokovania nepokračujú podľa našich predstáv. “To, čo nám zatiaľ ponúkli, nie je pre nás zaujímavé," vyhlásil v septembri minister Glváč. Rezort obrany preto musí riešiť situáciu aj rokovaním o predĺžení abonentnej zmluvy. Minister predpokladá, že s ruskými stíhačkami budeme musieť vydržať do roku 2018 a abonentnú zmluvu teda asi predĺžime o dva roky.


"Minister obrany musí rokovať v súlade s mandátom, ktorý má od vlády a teda hľadať prenájom letových hodín Ak sa so Švédskom nedohodneme, podľa Glváča „máme niekoľko ďalších variantov, na ktorých sa pracuje“. Ďalšou z možností je napríklad rokovanie alebo výberové konanie na nákup alebo leasing nových alebo starých lietadiel. Rokujeme aj s aliančnými partnermi o nejakých iných formách, vysvetlil v septembri minister. Zároveň zopakoval, že Slovensko nemá peniaze na nákup nových stíhačiek.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies