Začali exhumovať telá politických väzňov popravených počas apartheidu

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 18:44 • 2 min
Začali exhumovať telá politických väzňov popravených počas apartheidu

JOHANNESBURG - V Juhoafrickej republike (JAR) sa dnes začala exhumácia pozostatkov 83 politických väzňov, ktorých počas obdobia apartheidu popravili obe sáním v ústrednej väznici hlavného mesta Pretória.

slovakia

left justify in out

"Telesné pozostatky väzňov budú identifikované a vrátené ich pozostalým," uviedol minister spravodlivosti Michael Masutha, ktorého cituje agentúra DPA. V rokoch 1960-90 v tejto väznici obesili zhruba 130 politických väzňov.

 

Pozostatky 47 z nich - najmä členov protiapartheidových organizácií Panafrický kongres (PAC) a Zjednotený demokratický front (UDF) - už boli exhumované, zatiaľ čo zvyšných 83 je pochovaných v neoznačených hroboch v Pretórii.

 

Vláda apartheidu bola ostro kritizovaná pre masové popravy politických aktivistov, z ktorých mnohí boli čiernej pleti. V roku 1990 prezident Frederik Willem de Klerk vyhlásil na popravy moratórium, trest smrti v JAR zrušili v roku 1995



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies