Začala sa tretia vlna pandémie, odborníci opäť vyzývajú k očkovaniu

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 13:43 • 2 min
Začala sa tretia vlna pandémie, odborníci opäť vyzývajú k očkovaniu

Reprodukčné číslo na Slovensku je už nad hranicou jeden. Odborníci potvrdili, že sme na začiatku tretej vlny pandémie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Odborníci sa na tlačovom brífingu poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča a Ministerstva zdravotníctva SR  pokúsili vyzvať verejnosť k zodpovednosti, respektíve, aby sa dali zaočkovať.  

 

img

 

Na tlačovej besede sa zúčastnili poslanci hnutia Andrej Stančík a Marek Šefčík, predseda TTSK a člen predsedníctva OĽaNO Jozef Viskupič, štátna tajomníčka MZ SR Jana Ježíková a epidemiológ MZ SR Martin Pavelka.

 

"Každá jedna osoba príde s patogénom do styku, vírus je nebezpečnejší, personálne riziko sa zdvojnásobuje pre každú kategóriu. Delta variant si môžeme pomýliť s chrípkou," povedal odborník Martin Pavelka s tým, že očkovaný človek bude mať zrejme len ľahký priebeh. Neočkovaní môžu mať, naopak,  príznaky aj po troch mesiacoch, môžu mať tzv. dlhý Covid.

 

Súvisiaci článok: Na Slovensku už vypukla tretia vlna pandémie!

 

"Vaša sloboda sa končí pri slobode niekoho iného," povedala štátna tajomníčka Jana Ježíková. "Naša úloha je poskytovať čo najviac informácií, aby sa ľudia evdeli správne rozhodnúť. Delta variant momentálne tvorí cez 50 % všetkých pozitívnych prípadov. Bodaj by každé ochorenie malo vedu a výskum skoncentrovanú na jednu jedinú chorobu! Táto platforma je tu už niekoľko rokov. Momentálne čaká na registráciu 114 liekov," dodala.

 

"Jedna jediná vakcína, AstraZeneca, urobila vakcínu z tkaniva potrateného plodu. Potratu  vykonaného v 50. rokoch. Ostatné vakcíny nie sú vyrábané na tomto princípe," dodala Ježíková. Vyvrátila aj mýtus o tom, že vakcína môže zmeniť ľudskú DNA.

 

Podľa odborníkov by sme nemali zabúdať na to, že očkovanie globálne zachraňuje už celé desaťročia životy ľudí. Očkovanie je podľa nich prioritnou cestou dosiahnutiu kolektívnej imunity. Vakcín je podľa nich dost, a k niektorým ľuďom vedia prísť so službou vakcinácie až do miesta bydliska. Vyzývajú ľudí k solidárnosti so zdravotníkmi a nemocnicami, s tým, že máme inú zbraň, než predtým - očkovanie. 

 

"Debata nepokračuje smerom k povinnému očkovaniu," skonštatovala Ježíková. Koalícia niekoľkokrát vyzvala opozíciu, aby nešírili hoaxy o očkovaní. 

 

"Táto tlačovka je aj o tom. Porazme spoločne covid," vyzval Marek Šefčík. Koalícia je ochotná spojiť sily napríklad na spoločnej tlačovej besede aj s opozíciou.

 

"Poďme spolu na jednu loď. Poďme sa spolu zaočkovať. V priamom prenose vidíme Britániu, kde premenili covid na chrípku, taktiež vidíme Rusko, kde sú preplnené nemocnice. Vyberme si tú britskú cestu," vyzval spoločnosť Pavelka. Slovensko je pripravené pokryť aj masový záujem o očkovanie.

 

Na margo návštevy pápeža sa Pavelka vyjadril nestranne, ako vedec, a povedal, že je hlúposť organizovať také podujatie na vrchole pandémie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies