Začala sa výstavba novej nemocnice v Michalovciach

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 14:33 • 2 min
Začala sa výstavba novej nemocnice v Michalovciach

BRATISLAVA - Projekt nemocnice novej generácie v Michalovciach prechádza do svojej ďalšej fázy, položenie základného kameňa odštartovalo stavebné práce.

slovakia

left justify in out

Posledný marcový deň je tak zároveň prvým dňom výstavby zdravotníckeho zariadenia, ktoré by malo prvých pacientov privítať v januári 2018. Predpokladaná výška investície je 34 mil. eur. Pre vybudovanie modernej nemocnice bola vytvorená akciová spoločnosť, ktorej 19-percentný podiel bude mať Košický samosprávny kraj (KSK), jedno percento mesto Michalovce a 80 percent spoločnosť Svet zdravia, ktorá prevádzkuje sieť regionálnych nemocníc, patriaca investičnej skupine Penta. Informoval o tom hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ.

 

Stavebné práce majú trvať 33 mesiacov, a to všetko za plnej prevádzky súčasnej nemocnice. V prvom kroku sa bude pripravovať územie na výstavbu, v rámci čoho bude odstránený skelet nedostavaného chátrajúceho pavilónu. Na konci leta by sa stavebníci mali pustiť už do výstavby samotnej budovy. 

"Na tomto projekte chceme dokázať, že sme schopní poskytovať našim pacientom novú úroveň zdravotnej starostlivosti,“ uviedol generálny riaditeľ Sveta zdravia Ľuboš Lopatka. Začatím stavebných prác sa podľa jeho slov začína písať nová história pre nemocnicu, ktorá bola zriadená pred 140 rokmi. Podľa primátora mesta Michalovce Viliama Zahorčáka ide o dlho očakávanú investíciu. "Naši obyvatelia si po dlhých rokoch rozpačitých pokusov o zlepšenie materiálnych podmienok v nemocnici zaslúžia reálnu nádej na úplne novú, modernú nemocnicu s najlepším štandardom zdravotnej starostlivosti," skonštatoval. 


Svet zdravia, KSK a mesto Michalovce predstavili štúdiu nemocnice novej generácie v júni minulého roka, o pár mesiacov na to získal projekt právoplatné územné rozhodnutie. V januári 2015 nadobudlo právoplatnosť stavebné povolenie. 

 

Nová nemocnica v Michalovciach bude mať prízemie a tri nadzemné poschodia, centrálny urgentný príjem, osem moderných operačných sál, oddelenie jednodňovej chirurgie i komplexnú rádiodiagnostiku. Zdravotnú starostlivosť bude v novej budove poskytovať na 310 až 370 plávajúcich lôžkach. Vysoký podiel majú mať jednolôžkové izby. Slúžiť má pre spádovú oblasť okresov Michalovce a Sobrance a v niektorých medicínskych odboroch bude poskytovať zdravotnícke služby pre 400 tisíc obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona