Začala sa schôdzka o kohéznej politike EÚ, prekvapenia sa neočakávajú

NETKY.SK • 5 Október 2012, 07:47 • 2 min
Začala sa schôdzka o kohéznej politike EÚ, prekvapenia sa neočakávajú

Začala sa schôdzka o kohéznej politike EÚ, prekvapenia sa neočakávajú - Politika Cieľom je vyzvať zvyšné členské štáty na neznižovania výdavkov na politiku súdržnosti. Predstavitelia 15 krajín Európskej únie (EÚ) a Chorvátska, ktoré sa stane členom únie b

slovakia

left justify in out

img

Cieľom je vyzvať zvyšné členské štáty na neznižovania výdavkov na politiku súdržnosti.

Predstavitelia 15 krajín Európskej únie (EÚ) a Chorvátska, ktoré sa stane členom únie budúci rok, sa dnes na Bratislavskom hrade zišli na rokovaní zoskupenia Priatelia kohézie. Ich cieľom je vyzvať zvyšné členské štáty na neznižovania výdavkov na politiku súdržnosti. Podľa zatiaľ známeho návrhu Európskej komisie (EK) by sa pritom ich objem v rokoch 2014 až 2020 mal pohybovať na úrovni 339 miliárd eur. To predstavuje oproti predchádzajúcemu obdobiu ich zníženie o 4,5 % alebo 15,8 miliardy eur.

Čistí prispievatelia do európskeho rozpočtu ako Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Rakúsko, Švédsko a Dánsko presadzujú výraznejšie úspory v návrhu celkového rozpočtu, ktorého objem presahuje 1 bilión eur. Hovorí sa o škrtoch na úrovni 100 až 150 miliárd eur, čiže 10 až 15 %. Objem peňazí na vyrovnávanie regionálnych rozdielov by sa v tomto prípade mohol znížiť o 50 až 60 miliárd eur.

Výsledkom zasadnutia zoskupenia Priatelia kohézie má byť spoločná deklarácia. Poukázať v nej chcú na to, že nevidia priestor pre ďalšie škrty v politike súdržnosti nad rámec návrhu EK. Presadzujú smerovanie eurofondov prioritne do menej vyspelých krajín a regiónov. V prípade, že sa členské štáty nedohodnú na podobe eurorozpočtu do konca tohto roka, je podľa nich ohrozené čerpanie eurofondov od 1. januára 2014. "S vysokou pravdepodobnosťou dosiahneme výsledok, ktorý nebudú môcť ostatné krajiny v rámci EÚ ľahko odignorovať a budú sa týmto postojom musieť zaoberať," avizoval premiér Robert Fico.

Dnešného stretnutia sa okrem predstaviteľov 16 krajín zúčastnia aj predseda EK José Manuel Barroso, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz či podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Skupina vznikla pred siedmimi rokmi s cieľom vytvoriť rámec pre diskusiu a koordináciu pozícií štátov, ktoré sú hlavnými príjemcami prostriedkov politiky súdržnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies