Začala sa sanácia UPJŠ, obnova budovy po požiari má trvať dva roky

NETKY.SK • 21 December 2016, 16:30 • 2 min
Začala sa sanácia UPJŠ, obnova budovy po požiari má trvať dva roky

KOŠICE – Začali sa rozsiahle sanačné práce na požiarom zničenej budove Ústavu chemických vied prírodovedeckej fakulty košickej Univerzity Pavla J. Šafárika (UPJŠ). Ako dnes na tlačovej besede informoval rektor UPJŠ Pavol Sovák, univerzita vybrala rokovacím konaním firmu SANAC, s.r.o., ktorá objekt prevzala 16. decembra. Už dnes je jasné, že je nutná úplná obnova budovy, ktorá potrvá približne dva roky.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol zástupca spoločnosti SANAC Richard Balciar, v súčasnosti začali s vysušovaním celého objektu a odpratávaním sitín zo strechy. V najbližšom období budú demontovať zničenú strešnú krytiny a krov, vrátane likvidácie vzniknutého odpadu. Potom bude nasledovať montáž krovu dočasného prekrytia strešného plášťa a montáž hydroizolačnej vrstvy. Súbežne robia dekontamináciu požiarom poškodených miestností – prízemie a ľavé krídlo budovy. Balciar v odpovedi na otázku agentúry SITA uviedol, že demontáž požiarom zničeného krovu, odstránenie sutín a montáž dočasného zastrešenia potrvá približne tri týždne. Vysušovanie budovy bude trvať tridsať až štyridsať dní. Doložil, že budú pracovať aj medzi sviatkami.


Univerzita medzitým mapuje škody na infraštruktúre, prístrojovom vybavení. Ako uviedol dekan prírodovedeckej fakulty Gabriel Semanišin, pri všetkom tom nešťastí mali aj šťastie a podarilo sa veľa dát uložených na harddiskoch zachrániť. „Čo sa týka dát, tak tá situácia je pomerne priaznivá. Po vysušení a očistení sa nám podarilo demontovať väčšinu harddiskov a získať z nich dáta, takže väčšina by mala byť zachránená a k dispozícii v dátovom úložisku, kolegovia výskumníci s nimi tak budú môcť ďalej pracovať,“ povedal Semanišin. Doložil, že podľa vonkajšej obhliadky požiar nepoškodil laboratórium nukleárnej magnetickej rezonancie (NMR) a zdá sa, že dva NMR prístroje by mohli byť v poriadku, preto ich budú ochraňovať.


Fakulta presťahovala a uložila techniku v náhradných priestoroch, v ktorých však nebude môcť prebiehať výskumná práca. Rovnako zabezpečuje dlhodobé uskladnenie chemikálií, demontáž a uskladnenie laboratórneho nábytku, dočasné umiestnenie funkčných prístrojov. Súbežne dokončuje zoznam poškodenia a poškodeného majetku podľa jednotlivých miestností.


Ako uviedol rektor Sovák, univerzita je schopná splniť požiadavky pamiatkarov pri obnove objektu a pripravuje súťaž na vypracovanie projektu i dodávateľa rekonštrukčných prác. Informoval, že UPJŠ už má na účte peniaze, ktoré ako bezúročnú pôžičku tri milióna eur poskytla vláda. UPJŠ dostane od ministerstva školstva dotáciu 800 000 eur, z ktorých je 500 000 určených na bežné výdavky súvisiace s obnovou budovy a 300 000 je určených na kapitálové výdavky. Doložil, že univerzita poskytne peniaze aj zo svojich zdrojov.


Fakulta aj univerzita zabezpečuje potrebné priestory pre vyučovanie v letnom semestri. Semanišin uviedol, že terajšia situácia negatívne neovplyvní ani prijímacie konanie v študijnom programe chémia v akademickom roku 2017/2018, ani vo februári plánovaný Deň otvorených dverí.


Požiar ústavu chemických vied prírodovedeckej fakulty UPJŠ na Moyzesovej 11 vypukol v piatok 9. decembra pred šiestou večer na streche budovy a zasiahol všetky štyri časti. Likvidácia požiaru trvala takmer šesť hodín s 12 kusmi hasičskej techniky. Pri požiari nik nezahynul, ani neutrpel zranenia. Podľa odhadov sa predbežná škoda pohybuje okolo troch miliónov eur.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona