Začala sa mimoriadna schôdza: Borec čelí pokusu o odvolanie

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 13:35 • 2 min
Začala sa mimoriadna schôdza: Borec čelí pokusu o odvolanie

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) dnes otvoril mimoriadnu schôdzu NR SR. Jej jediným bodom je návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Rokovanie iniciovalo 38 opozičných poslancov pre kauzu Borecovho mimoriadneho dovolania v prípade odsúdeného košického exposlanca Františka Olejníka. Borec čelí pokusu o odvolanie už druhýkrát v tomto volebnom období.
     

Podľa Daniela Lipšica z hnutia NOVA, ktorý podpisy pod návrh na odvolanie zbieral, existujú dva dôvody, prečo je Borecovo konanie neprijateľné. Prvý je, že vydal signál poctivým vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom, že ich snaha je márna, lebo aj keď odsúdia korupciu verejných činiteľov, nič sa nestane. A druhým je signál skorumpovaným politikom, že stačí stáť na správnej strane, aby sa vyhli trestu.
     

Kauzou Borecovho dovolania sa minulý týždeň zaoberal aj Ústavnoprávny výbor NR SR. Minister na rokovaní priznal, že jeho argumenty možno nie sú také silné a že dovolanie v prípade Olejníka podal z opatrnosti. Zároveň tvrdil, že po preštudovaní spisu zistil závažné chyby vo vyhodnocovaní dôkazov a vzniklo u neho presvedčenie, že súdy sa s viacerými skutočnosťami a dôkazmi nevysporiadali dostatočne. "Preto som považoval za potrebné podať dovolanie. Skutok, za ktorý bol odsúdený, bol popísaný veľmi neurčito a spáchanie skutku bolo preukazované výlučne nepriamymi dôkazmi," argumentoval Borec.
     

"Ak odsúdenie pána Olejníka je podľa ministra justičný omyl, musí byť schopný vysvetliť verejnosti, v čom vidí chyby súdu, to sa nestalo. Preto návrh na vyslovenie nedôvery je na mieste," vyhlásila nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská. Tvrdí, že minister nijako neodôvodnil, prečo dal proti právoplatnému rozhodnutiu v korupčnej kauze mimoriadny opravný prostriedok na Najvyšší súd SR.
     

Martin Poliačik z SaS poukázal, že Borec vstúpil do prípadu nominanta Smeru-SD, pričom existujú aj iné, v ktorých ale nezasahuje. Pripomenul napríklad kauzu Hedvigy Malinovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies