Začala sa konečná fáza súdneho procesu s Ratkom Mladičom

NETKY.SK • 5 December 2016, 12:18 • 2 min
Začala sa konečná fáza súdneho procesu s Ratkom Mladičom

HAAG - Zdĺhavý a komplikovaný súdny proces s bývalým bosnianskosrbským vojenským veliteľom Ratkom Mladičom vstúpil dnešným dňom do svojej konečnej fázy.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) so sídlom v holandskom Haagu totiž začal vyše týždňové pojednávanie, v rámci ktorého odznejú záverečné reči prokurátorov a obhajcov. Potom sa traja sudcovia začnú radiť o verdikte, ktorý sa očakáva v priebehu budúceho roka.

 

Proces so 74-ročným Mladičom sa začal pred štyrmi rokmi. Bývalý generálplukovník je obvinený zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Tie mali na jeho príkaz vykonať srbské sily na území Bosny počas občianskej vojny (1992-95), ktorá si vyžiadala 100.000 mŕtvych. Mladič však všetkých 11 bodov obžaloby, vrátane dvoch zo spáchania genocídy, odmieta.

 

Prokurátori sa v priebehu nasledovných dní budú usilovať presvedčiť sudcov, že Mladič "významne prispel k násilnostiam od októbra 1991 do novembra 1995", spresňuje stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

 

Obžaloba tvrdí, že zámerom jeho konania bolo "permanentné odstránenie bosnianskych Moslimov a bosnianskych Chorvátov z územia, ktoré si v Bosne a Hercegovine nárokovali bosnianski Srbi."

 

Proces s Mladičom je posledným stále prebiehajúcim prípadom na ICTY, ktorý obvinil celkovo 161 podozrivých. Medzi nimi figuruje aj Mladičov politický nadriadený - bývalý prezident Republiky srbskej Radovan Karadžič, ktorý bol v marci odsúdený na 40 rokov väzenia za podiel na genocíde a iných zločinoch.

 

Mladič čelí obvineniam z toho, že bol osnovateľom 44 mesiacov trvajúceho obliehania Sarajeva, kde následkom ostreľovania armády a snajperov zahynulo podľa odhadov 10.000 ľudí.

 

Ratko Mladič zohral kľúčovú úlohu aj pri srebrenickom masakri v roku 1995, keď bosnianskosrbské sily povraždili zhruba 8000 moslimských mužov a chlapcov. Jeho obhajcovia začnú predkladať svoje finálne argumenty 9. decembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies