Začala sa evakuácia štyroch obliehaných miest a obcí v Sýrii

NETKY.SK • 14 Apríl 2017, 16:15 • 2 min
Začala sa evakuácia štyroch obliehaných miest a obcí v Sýrii

DAMASK - S niekoľkodňovým oneskorením sa dnes začala evakuácia štyroch miest a obcí v Sýrii obliehaných povstalcami, resp. provládnymi silami, ktorú sprostredkovali Irán a Katar.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Približne 60 autobusov vezúcich asi 2300 ľudí vyrazilo ráno v sprievode sanitiek zo sunnitských miest Madája a Zabadání ležiacich v provincii Damask v blízkosti hraníc s Libanonom, ktoré sú v obkľúčení provládnych síl, informovalo na svojej stránke Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii. Dopravili ich do provincie Idlib nachádzajúcej sa na severozápade Sýrie a ovládanej povstalcami.

 

Ďalších asi 75 autobusov odviezlo v provincii Idlib okolo 5000 ľudí zo šiitských dedín Fua a Kafrája, ktoré obliehajú povstalci. Ich cieľom boli vládou kontrolované oblasti provincie Aleppo.

 

Podľa dohody má mestá Madája a Zabadání opustiť 20.000 ľudí, z obcí Fua a Kafrája sa nútene odsťahuje 4000 obyvateľov.

 

Podľa SOHR bolo medzi evakuovanými z Madáje aj 400 povstalcov, dediny Fua a Kafrája opustilo 1300 provládnych bojovníkov.

 

Opozícia obviňuje sýrsky režim z úmyselnej politiky demografických zmien, ktorej cieľom je odsunúť odporcov prezidenta Bašára Asada zo západnej Sýrie.

 

Madája bola jednou z posledných oblastí ovládaných povstalcami medzi Damaskom a libanonskými hranicami. Ľudia tam zomierali hladom, pretože vláda blokovala humanitárnu pomoc. Avšak aj obyvatelia Fuy a Kafráje tvrdili, že povstalci nedovolili evakuáciu obyvateľov trpiacich zdravotnými problémami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies