Začala sa evakuácia cestujúcich z výskumnej lode, ktorá uviazla na Antarktíde

NETKY.SK • 2 Január 2014, 09:29 • 2 min
Začala sa evakuácia cestujúcich z výskumnej lode, ktorá uviazla na Antarktíde

MOSKVA - Evakuácia cestujúcich z paluby ruskej výskumnej lode Akademik Šokaľskij, ktorá je už viac ako týždeň uväznená medzi kryhami, sa dnes začala v Antarktíde. V blízkosti lode pristál čínsky vrtuľník, do ktorého už nastúpili prví pasažieri, informovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Šéf expedície Chris Turney zverejnil na svojom twitterovom účte fotografie vrtuľníka Kamov ruskej výroby, ktorý pristál pri lodi a poďakoval sa všetkým zúčastneným.

Podľa niektorých agentúr bude záchranná operácia trvať najmenej päť hodín. Vrtuľník by sa mal otočiť päťkrát, aby z výskumnej lode evakuoval 52 vedcov a turistov a dopravil ich na vyše 18 kilometrov vzdialenú čínsku loď. Dvadsaťdvačlenná posádka lode zostáva na palube.

K lodi, na ktorej sa nachádzalo 74 vedcov, turistov a členov posádky, sa v predchádzajúcich dňoch pokúsili dostať tri ľadoborce, ale neuspeli. Evakuácii vrtuľníkmi bránilo doteraz zlé počasie.

Ruské výskumné plavidlo uviazlo v hrubom ľade 25. decembra približne 2700 kilometrov južne od mesta Hobart v austrálskom štáte Tasmánia. Loď vyplávala 28. novembra z Nového Zélandu. Vydala sa po stopách antarktickej expedície austrálskeho výskumníka Douglasa Mawsona z rokov 1911-1913. Vedúci expedície Chris Turney dúfa, že výprava bude po vyslobodení ľadoborca pokračovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies