Začala sa ďalšia fáza opravy protipovodňového múru v Komárne

NETKY.SK • 27 Október 2017, 11:34 • 2 min
Začala sa ďalšia fáza opravy protipovodňového múru v Komárne

KOMÁRNO - V Komárne sa na Dunajskom nábreží začala ďalšia fáza rekonštrukcie protipovodňového múru. S opravnými prácami sa priamo na mieste v piatok oboznámil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Podľa Sólymosa samotné počasie navádza k tomu, že s klimatickými zmenami prichádzajú niekedy aj veľké vody či suchá. "Je dôležité, aby sme predchádzali škodám, ktoré môžu povodne spôsobiť, našou úlohou je chrániť životy a majetky občanov. Pred pár týždňami sme boli v Štúrove, kde sme takisto začali s upevňovaním hrádze a pokračujeme aj v Komárne. Som rád, že Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) začal s prvou etapou týchto prác, v rámci ktorých sa spevní a zvýši hrádza na úseku dlhom 600 metrov. Jej hodnota je približne 500.000 eur. Budúci rok sa bude pokračovať s ďalšou etapou v približných nákladoch vo výške dvoch miliónov eur," povedal Sólymos.

 

Ako informoval riaditeľ Odštepného závodu (OZ) Bratislava závodu SVP Jozef Dúcz, povodňový múr v Komárne vybudovali v 80. rokoch minulého storočia, v súčasnosti je v stave, ktorý je potrebné sanovať a opraviť. "V roku 2013 bola v Komárne povodeň, pričom tu bola o 40 centimetrov vyššia hladina ako počas povodne v roku 1965, pričom v danom roku táto povodeň napáchala katastrofálne škody. Preto musíme navýšiť tento protipovodňový múr a upchať všetky škáry, ktoré sa tu vyskytli, aby neboli priesaky. Cieľom je ochrániť približne 1,6 kilometra úseku, aby bolo mesto bezpečné," uviedol Dúcz.

 

img

 

Foto: TASR

 

Podľa slov Dúcza je druhou etapou sútok Váhu a Dunaja, kde sa bude pracovať na budovaní hrádze dlhej približne 1000 metrov, ktorú by sme chceli dokončiť do konca budúceho roka. "Treťou etapou projektu je Alžbetin ostrov, kde sú zvláštne hydrologické pomery. Aktuálne sme v štádiu príprav rôznych štúdií. Ide najmä o prúdenie podzemných vôd, pričom musíme brať do úvahy zdroje pitnej vody, v rámci čoho budeme musieť vymyslieť úplne iné riešenie ako pri pôvodnom protipovodňovom múre. Je možné, že bude treba vybudovať podzemné tesniace steny, ktoré musia akceptovať dané prúdenie podzemných vôd. Predpokladané ukončenie všetkých troch etáp obnovy je do konca roku 2019," ukončil riaditeľ OZ SVP Bratislava.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies