Začala platiť odvodová úľava pre zamestnancov z najmenej rozvinutých okresov

NETKY.SK • 15 December 2015, 12:23 • 2 min
Začala platiť odvodová úľava pre zamestnancov z najmenej rozvinutých okresov

BRATISLAVA - Oddnes platí odvodová úľava pri zamestnávaní osôb z najmenej rozvinutých okresov. Rozšírenie odvodovej úľavy sa týka novej skupiny zamestnancov, ktorí boli v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 6 mesiacov pred vznikom pracovného alebo štátnozamestnaneckého pomeru a majú trvalý pobyt v niektorom z najmenej rozvinutých okresov.

slovakia

left justify in out

Zamestnávateľ bude za takýchto pracovníkov platiť poistné len na úrazové poistenie a garančné poistenie najviac 12 kalendárnych mesiacov. Podmienkou poskytnutia úľavy je, že ide o vznik pracovného alebo štátnozamestnaneckého pomeru a zamestnanec má trvalý pobyt v okrese, kde miera nezamestnanosti presahuje stanovené hranice. Podmienkou na uplatnenie odvodovej úľavy je tiež vyradenie z evidencie nezamestnaných práve z dôvodu vzniku tohto pracovného pomeru.

 

Tieto podmienky sa týkajú pracovníka, zamestnávateľ nemusí pôsobiť v najmenej rozvinutom okrese. Zamestnanec, ktorý spĺňa podmienky pre odvodovú úľavu, sa tak môže zamestnať aj mimo tohto okresu. Dôležitou podmienkou pre zamestnávateľa, u ktorého má platiť odvodová úľava, je, že ku dňu vzniku pracovného pomeru nesmie mať dlh na poistnom voči Sociálnej poisťovni.

 

Pre pracovné pomery a štátnozamestnanecké pomery, ktoré vzniknú v roku 2015, je hraničná suma zárobku zamestnanca 552,08 eura. Táto suma platí počas 12 kalendárnych mesiacov pracovného vzťahu. V prípade, že pracovný vzťah vznikne v roku 2015 a pokračuje aj v roku 2016, suma platí aj pre kalendárne mesiace budúceho roka. Pre pracovné pomery, ktoré vzniknú v roku 2016, je hraničná suma 574,86 eura. Zoznam najmenej rozvinutých okresov zverejňuje Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny. Za 3. štvrťrok 2015 sú to okresy Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Kežmarok, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Rožňava, Sobrance, Trebišov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies