Začal sa varšavský summit NATO

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 17:38 • 2 min
Začal sa varšavský summit NATO

VARŠAVA - V poľskej metropole Varšava sa dnes popoludní začal dvojdňový summit Severoatlantickej aliancie. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg avizoval, že varšavská schôdzka prinesie dôležité zmeny pre zaistenie bezpečnosti členských krajín.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama pred začiatkom rokovaní oznámil, že Spojené štáty vyšlú do Poľska približne 1000 vojakov v rámci plánov na posilnenie východného krídla NATO.

 

Varšavský summit sa oficiálne začal spomienkovým aktom na počesť vojakov aliancie, ktorí prišli o život počas výkonu služby.

 

Stoltenberg vyjadril očakávanie, že lídri členských krajín NATO prijmú vo Varšave rozhodnutia, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnia podobu tohto zoskupenia v ďalších rokoch.

 

Podľa jeho slov sa Severoatlantická aliancia musí vyvíjať a meniť, rovnako ako sa menia bezpečnostné výzvy súčasného sveta. "Aby boli v bezpečí naši obyvatelia, aby boli chránené naše krajiny a zachované naše hodnoty," povedal na úvod summitu Stoltenberg, ktorého citovala agentúra AP.

 

Obama sa dnes ešte pred začiatkom summitu stretol vo Varšave s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Po schôdzke oznámil počet amerických vojakov, ktorí by majú byť nasadení na území Poľska.

 

"Spojené štáty vyšlú sem do Poľska na rotačnej báze prápor, zhruba 1000 amerických vojakov, aby slúžili po boku poľských vojakov," povedal Obama.

 

Americká armáda tiež plánuje zriadiť v Poľsku veliteľstvo jednej zo svojich obrnených brigád, ktorá sa má v rámci vojenských cvičení presúvať po členských krajinách NATO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies