Začal sa Týždeň mozgu 2016, na prednáškach učia ľudí udržiavať ho v kondícii

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 15:06 • 2 min
Začal sa Týždeň mozgu 2016, na prednáškach učia ľudí udržiavať ho v kondícii

BANSKÁ BYSTRICA - Medzinárodne vyhlásený Týždeň mozgu 2016 sa začal dnes a potrvá do nedele.

slovakia

left justify in out

Tomuto dôležitému ľudskému orgánu venujú zdravotníci viac pozornosti od roku 1996, keď sa vo vyše šesťdesiatich krajinách sveta začali konať tisícky osvetových podujatí na tému mozog, jeho činnosť, výkonnosť, ale aj zlyhávanie. Na Slovensku si ho pripomíname už po deviatykrát.

 

V školách, obchodných centrách, domovoch dôchodcov, agentúrach sociálnych služieb, denných centrách, knižniciach, ale aj v poradniach zdravia Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) sa počas tohto týždňa uskutočnia prednášky, prezentácie, tréningy pamäti, tvorivé dielne, besedy či dni otvorených dverí.

 

Tieto bezplatné aktivity sú určené pre širokú verejnosť, od detí, školákov, cez ľudí v produktívnom veku až po generáciu seniorov. Ich prioritou je hovoriť o možnostiach, ako si zachovať dobré fungovanie mozgu do vysokého veku. „Podobne ako fyzickú silu a svaly, aj mozog je potrebné precvičovať, a to najlepšie v každej etape ľudského života. Naučme sa udržiavať mozog v takej kondícii, aby bol v stálej pohotovosti,“ zdôrazňuje vedúca Oddelenia podpory zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici Silvia Kontrošová.


V Banskej Bystrici pripravili zdravotníci viacero aktivít, od besied, prednášok, cez meranie kardiovaskulárnych rizikových faktorov, až po individuálne poradenstvo. Aktivity Týždňa mozgu 2016 odštartovali dnes v dvoch kluboch dôchodcov. V utorok 15. marca privítajú záujemcov o tieto podujatia v priestoroch RÚVZ a o 14:00 zavítajú medzi študentov a pracovníkov Univerzity Mateja Bela. V stredu 16. marca navštívia odborníci z oddelenia podpory zdravia Klub dôchodcov Harmónia a nasledujúci deň Stredisko sociálnej starostlivosti v mestskej časti Uhlisko.


Ľudský mozog váži približne 1,5 kg a aj keď sú to len dve percentá z celkovej telesnej hmotnosti, spotrebuje až 20 percent všetkej energie organizmu. Ľavá hemisféra mozgu riadi posudzovanie, analytické myslenie, verbálnu komunikáciu, pravá hemisféra má na starosti emócie, intuíciu a priestorové vnímanie. Hovorí sa, že mužské zmýšľanie je iné ako ženské. Môže za to stavba mozgu. Mužský mozog má zhruba o 4 % viac buniek ako ženský a je o 100 g ťažší. Ženský mozog má však väčšiu časť, ktorá spája obe hemisféry.

 

Táto časť mozgu pomáha ženám pri prenose signálov z jednej hemisféry do druhej, čo im umožňuje použiť obe mozgové hemisféry pri tvorbe jazyka. To je dôvodom, prečo sa ženy ľahšie naučia znovu rozprávať po mŕtvici. Muži pre reč využívajú iba dominantnú hemisféru – pre väčšinu ľudí ľavú. Od mozgu závisí aj emočné prežívanie, ktoré je pri pohlaviach rozdielne. V ženskom mozgu je väčší systém, ktorý riadi ľudské emočné pochody a správanie. Preto sú ženy vo všeobecnosti citlivejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona