Začal sa summit o Jemene. Viceprezident chce predĺženie prímeria

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 15:52 • 2 min
Začal sa summit o Jemene. Viceprezident chce predĺženie prímeria

RIJÁD - Približne 400 jemenských politikov a kmeňových vodcov začalo dnes rokovať v Saudskej Arábii o budúcnosti vojnou zničeného Jemenu.

slovakia

left justify in out

Šiitskí povstalci sa však na týchto rozhovoroch odmietli zúčastniť, informovala agentúra AP.

 

Osobitný vyslanec OSN pre Jemen otvoril dnes summit v saudskoarabskej metropole Rijád apelom na všetky zúčastnené strany, aby sa uistili o tom, že dočasné humanitárne prímerie v Jemene bude viesť aj k trvalému pokoju zbraní.

 

Saudská Arábia je centrom diania trojdňového summitu pod záštitou predstaviteľov arabských krajín z oblasti Perzského zálivu. Šiitskí povstalci - známi ako húsíovia - sa odmietli zúčastniť na rokovaniach v Saudskej Arábii. Od marca tohto roka totiž bombardujú práve koaličné jednotky pod jej vedením húsíjské pozície v Jemene.

 

Cieľom vzdušnej ofenzívy spojeneckých jednotiek pod vedením Saudskej Arábie je obnovenie pozície súčasného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý musel v marci utiecť do saudskoarabského exilu. Hádí sa takisto zúčastnil dnes summitu v Rijáde.

 

Jemenský viceprezident v exile Chálid Baháh dnes uviedol, že jeho administratíva podporuje predĺženie päťdňového humanitárneho prímeria v Jemene, ktoré má vypršať dnes o 22.00 h SELČ.

 

"Potrebujeme, aby prímerie (v Jemene) pokračovalo dlhodobo, nielen na niekoľko dní, avšak to záleží na pozemných operáciách," uviedol dnes pre Reuters jemenský viceprezident v Rijáde.

 

Napriek päťdňovému humanitárnemu prímeriu, ktoré platí v Jemene od štvrtka, pokračujú v niektorých oblastiach vrátane miest Aden a Taíz na juhozápade tejto krajiny boje a prestrelky. Humanitárni pracovníci tak majú sťažený prístup k civilistom, ktorí potrebujú ich pomoc.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies