Začal sa summit BRICS, lídri odsúdili jadrový test KĽDR

NETKY.SK • 4 September 2017, 12:53 • 2 min
Začal sa summit BRICS, lídri odsúdili jadrový test KĽDR

SIA-MEN - Vrcholní predstavitelia skupiny BRICS odsúdili nedeľňajší jadrový test Severnej Kórey a vyzvali na priamy dialóg o jadrovej otázke na Kórejskom polostrove. Ich výzva zaznela dnes - v úvode dvojdňového summitu BRICS v čínskom meste Sia-men.

slovakia

left justify in out

"Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby vytvorilo skutočne širokú medzinárodnú protiteroristickú koalíciu a podporilo ústrednú koordinačnú úlohu OSN v tomto ohľade... Vyzývame na urýchlené dokončenie a prijatie Všeobecného dohovoru o medzinárodnom terorizme (CCIT) Valným zhromaždením OSN," citovala z deklarácie agentúra TASS.

 

"Odsudzujeme všetky teroristické útoky na celom svete vrátane útokov v krajinách BRICS a odsudzujeme terorizmus vo všetkých jeho formách a prejavoch spáchaný kdekoľvek a kýmkoľvek a zdôrazňujeme, že neexistuje vôbec žiadne ospravedlnenie pre akýkoľvek akt terorizmu," uvádza sa vo vyhlásení lídrov zoskupenia krajín, ktoré sa podľa analytikov majú stať v roku 2050 vzhľadom na svoj rýchly rast dominantnými ekonomikami sveta.

 

"Ostro odsudzujeme jadrový test vykonaný KĽDR," uvádza sa vo vyhlásení prezidentov a premiérov členských krajín BRICS - spoločného hospodárskeho zoskupenia Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky.

 

"Vyjadrujeme hlboké znepokojenie z pretrvávajúceho napätia a dlhotrvajúcej jadrovej otázky na Kórejskom polostrove a zdôrazňujeme, že by sa mala riešiť len prostredníctvom mierových prostriedkov a priamym dialógom všetkých zainteresovaných strán," vyplýva z vyhlásenia lídrov zoskupenia krajín, ktoré sa podľa analytikov majú stať v roku 2050 vzhľadom na svoj rýchly rast dominantnými ekonomikami sveta.

 

Kórejská ľudovodemokratická republika vyhlásila, že sa jej v nedeľu podarilo úspešne otestovať vodíkovú bombu, ktorá by mohla byť použitá ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Takáto zbraň by mohla mať potenciálne omnoho ničivejšie následky ako atómová bomba.

 

Predstaviteľ juhokórejského ministerstva obrany uviedol, že sila výbuchu pri skúške jadrovej zbrane, ktorú v nedeľu uskutočnil Pchjongjang, predstavovala približne 50 kiloton trinitrotoluénu. Bol to v poradí šiesty a doposiaľ najsilnejší test jadrovej zbrane, aký Severná Kórea uskutočnila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies